İtalyan La Stampa gazetesine konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye, Suriye’de devam eden çatışmalar, Rusya’nın Suriye’deki tutumu ve sığınmacı krizi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

‘NATO EGE DENİZİ’NDE DEVRİYE GÖREVİNDE’
‘Suriye krizinin çözümündeki en büyük engel nedir?’ sorusuna "Şüphesiz Rusya" yanıtını veren Çavuşoğlu, ‘Türkiye’nin geniş kapsamlı iş birliği mesajına hazır olduğu, ancak sınırlarının nasıl kontrol edileceğine dair ders almaktan yorulduğunu’ söyledi.

NATO’nun Avrupa’ya sığınmacı akınının engellenmesi amacıyla Ege Denizi’nde devriye görevine başlamasına da değinen Çavuşoğlu, 11 Şubat’ta NATO Savunma Bakanları tarafından varılan anlaşma çerçevesinde, bir savaş görevinin söz konusu olmadığını belirtti.

‘37 BİN KİŞİ ‘TÜRKİYE’YE GİREMEYECEKLER’ LİSTESİNDE’
Sınır kontrollerinin özellikle Türkiye’ye yabancı savaşçıların girişini ve onların Suriye ile Irak’a transit geçişini önlemeyi amaçladığını dile getiren Çavuşoğlu, 37 bin kişinin ‘Türkiye’ye giremeyecekler’ listesinde olduğu, 2011-2016 yılları arasında tespit edilen 3 binin üzerindeki yabancı savaşçının sınır dışı edildiği ve 2015’in başından bu yana IŞİD’e katılan 686’sı yabancı bin 991 kişinin gözaltına alındığını, 719 IŞİD militanının da tutuklu halde olduğu bilgisini verdi.

Çavuşoğlu, yabancı savaşçıların Türkiye’den çatışma bölgelerine geçmemeleri için sınır kontrollerinin arttırıldığına dikkati çekerek, şu ana kadar 7 bin 500 kişinin kontrolden geçtiğini ve bin 700 kişinin geçişine izin verilmediğini de söyledi.

‘BMGK DAHA ÖNCE ÖNLEM ALSAYDI YABANCI SAVAŞÇI TEHDİDİ OLMAZDI’
Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyi’nin Eylül 2014’te aldığı 2178 sayılı kararı kabulünü takiben sınırdaki kontrolleri arttırdıklarını iddia ederek, “Bu önlemler daha önceden alınmış olsaydı, biz bugün yabancı savaşçı tehdidiyle karşı karşıya olmazdık” diye konuştu.

‘SIĞINMACI KRİZİ, YASAL GÖÇ YOLLARININ AÇILMASIYLA ÇÖZÜLÜR’
Sığınmacı krizi karşısında Türkiye’nin büyük çaba sarf ettiğini öne süren Çavuşoğlu, “Eğer uluslararası toplum bu sorunun köklerindeki sorunlarla yüzleşecek küresel bir plan uygulamaya koymazsa, biz bu krizin üstesinden gelemeyiz. Çözüm, bizim için yeniden iskan etme ama birçok ülke göçmenleri kabul etmeye yanaşmıyor. Bu konu daha fazla cömertlik istiyor ve eğer sadece biz yasal göç yollarını açarsak, bu kriz idare edilebilir” diye konuştu.

‘BMGK RUSYA ÜZERİNDE BASKI KURMALI’
Suriye’nin daveti üzerine bu ülkedeki IŞİD hedeflerine yönelik hava operasyonuna başlayan Rusya’nın ‘IŞİD’le mücadeleyi bahane olarak gösterdiğini iddia eden Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Sivillerin öldürülmesi durdurulmalı, şehirlerdeki kuşatmalar kaldırılmalı, insani yardım başlamalı. Eğer Suriye’deki insani krizi durdurmak, barışa fırsat vermek istiyorsak, BM ve BMGK üyeleri, Rusya’nın saldırganlığını frenlemeli. Uluslararası toplum, BMGK’nın insani yardımlara yönelik 2254 No'lu kararını sağlamak için Rusya üzerinde baskı kurmalı” diye konuştu.

‘ANKARA SALDIRISINI PYD’NİN YAPTIĞINA DAİR KANITLAR VAR’
Çavuşoğlu, Türkiye’nin ‘güvenli bölge’ isteğiyle ilgili olaraksa  “Güvenli bölgeler, Suriye’deki çatışmayı çözmeye kapsamlı stratejinin bir parçası. Biz şimdi Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölgenin olmasını ısrarla istiyoruz, çünkü orada Suriyeli Kürtleri temsil etmeyen terörist organizasyon PYD/YPG bulunuyor ve onlar tamamen Cenevre’de, Viyana’da mutabık kalınan BMGK’nın 2254 No'lu kararının tersine kendi gündemlerini izliyor. PYD ve YPG’li teröristler, süreci bütünüyle tek taraflı sabote etmenin yolunu arıyorlar. 17 Şubat’taki korkunç Ankara saldırısının PYD tarafından yapıldığına dair elimizde kanıtlar var. Parmak izi, kullanılan cihazlar. Saldırıyı yapanın Türkiye’ye Kobani’den girdiğini biliyoruz" dedi.

Kaynak: Haber.sol.org.tr