Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya Dışişleri Bakanı Polo Gentiloni'yle yaptığı görüşme sonrası ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

ABD ile Rusya arasında Suriye'de ateşkesin sağlanmasına ilişkin varılan ön anlaşmayı değerlediren Çavuşoğlu, şu açıklamayı yaptı: 

ABD-RUSYA ANLAŞMASI

"Münih'te 11 Şubat'ta bir deklarasyon yayınlandı ama uygulanmadı. Esasen Rusya'nın hava saldırılarına devam etmesi, rejim güçlerinin de saldırılarına devam etmesi burada bir ateşkesin sağlanmasının önündeki en büyük engeldi. Rusya ile kendi aralarında vardıkları anlaşma, esasen 11 Şubat'taki deklarasyonun bir başka yansıması olan taslak anlaşma konusunda da bilgimiz var."

"Bu sabah, dostum John Kerry ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Ve söz verdiği gibi bu taslak metnini ve yapacakları ortak açıklama metnini bize gönderdi. Dün akşam geldi, bu sabah telefonda da değerlendirdik. Burada önemli olan uygulama, Rusya'nın hava saldırılarını durdurması. Bu konudaki düşüncelerimizi söyledik, muhalefetin bakış açısını da vurguladık. Muhalefeti çalışmalara katılması konusunda teşvik edici olduk. Gizli ajandası olan ülkelerin bu faaliyetleri durdurulmalı." 

SURİYE'YE OPERASYON

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'ye bir kara operasyonu düzenleyeceği iddialarının manipülasyon olduğunu ve Suudi Arabistan'la operasyon yapmanın gündemde olmadığını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: 

"Irak'ta ve Suriye'de bir terör örgütü var; DAEŞ. Biz, 65 ülkeyle birlikte koalisyon oluşturduk, DAEŞ'e karşı. Biz, sadece hava saldırıyla DAEŞ'in yok edilmeyeceğini söyledik, maalesef haklı olduğumuzu zaman gösterdi. Biz, hava saldırılarının yanında bir kara operasyonu olması gerektiğini, bütün koalisyonun bunu birlikte yapması gerektiğini söyledik. Türkiye, hiçbir zaman tek başına ya da başka bir ülkeyle ikili bir operasyon yapmayacağını söyledi. Şimdi Suudi Arabistan'la birlikte Suriye'ye müdahale edileceği nereden çıktı?"

SUUDİLER

"Suudi Arabistan da bazı Avrupa devletleri de kara operasyonu şart diyordu. Ama asker göndermek istemeyen ülkeler de vardı. Biz, arazide DAEŞ'le mücadele için başka terör örgütlerine sırtımızı vereceğimize, bu terör örgütleriyle 65 ülke olarak biz çok iyi mücadele edebiliriz, yok edebiliriz. Şu anda, Suudi Arabistan'la Türkiye'nin Suriye'de operasyon yapması hiçbir zaman gündeme gelmedi, bu bir manipülasyondur. Böyle bir şey gündemde yoktur, çok açık söylüyoruz." 

"Bir kara operasyonu olacaksa bunu tüm ülkelerle birlikte yapmalıyız. Ortada bir gerçek var, dünyada 65 ülke DAEŞ'le mücadele etmeyi başaramadık. Çünkü bir kararlılık yok, strateji yok. Ve umudumuzu YPG gibi başka terör örgütlerine bağlamışız, bu yöntemle terör örgütüyle etkili mücadele edemeyiz." 

YPG

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın YPG'ye ilişkin tutumuyla ilgili de Çavuşoğlu şunları söyledi: 

"ABD bizim müttefiğimiz, hatta model ortağımız. John Kerry telefonda, YPG'nin güvenilir olmadığını, DAEŞ'le mücadelede birlikte bir şey yapmamız gerektiğini söyledi. Konuşmalarımız zaten kayıtta var. Ben de kendisine bu noktaya geldikleri için teşekkür ettim. Ve umarım, ABD içinde bu gerçekler tüm kurumlarda yer bulur, kendi içindeki farklı görüşler ortadan kalkar. Ama YPG ile PKK'nın aynı olduğunu belirten bilgi ve belgeleri ABD'li dostlarımızla paylaştık."

Kaynak: Haber.sol.org.tr