Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde yöre halkının yaklaşık 10 yıldır Çal Dağı'ndaki vahşi madencilik projesine karşı sürdürdüğü mücadelede karar aşamsına gelindi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanan ÇED raprounun iptali için açılan dava 10 Şubat 2016 Çarşamba günü Manisa 2. İdare Mahkemesi'nde görülecek. Turgutlu Çevre Platformu TURÇEP'ten yapılan açıklamada, "çED davasında duruşumuzu gösterecek, duruşmada madeni istemediğimizi göstereceğiz. Sen de gel, duruşunu göster. Halk olarak sözümüzü söyledik, şimdi duruşumuzu gösterme zamanı. Vahşi madenciliğe hayır. ÇED raporu iptal edilsin, Çal Dağı'ndaki maden kapatılsın" denildi. 

Turgutlu halkından olduğu kadar yurt genelinde de yoğun tepki gören ve “vahşi madencilik” olarak gösterilen Çal Dağı’ndaki nikel madeni işletmesinin ÇED raporu hakkında açılan davada karar aşamasına gelindi. Maden şirketi yıllarca “çok bilimsel ve harika” diye savunduğu ÇED raporundan halkın yoğun tepkisi ve kararlı mücadelesi sonrasında vazgeçerek ÇED’te değişiklik yapacağını belirtip yeni bir ÇED süreci başlatmıştı. Ancak bu ÇED raporu da büyük tepkilere yol açtı. Değişen bir şey olmadığı ve vahşi madencilik projesinin yeni bir ambalaja sarılarak kamuoyunun aldatılmaya çalışıldığı iddiasıyla "ikinci ÇED" de denilen yeni ÇED raporu hakkında 3 ayrı dava birden açılmıştı.

Bakanlık 2 milyon ağacın kesilmesini onayladı!

“Yürütmenin durdurulması ve ÇED raporunun iptali” talebiyle Manisa İdare Mahkemesi’nde açılan davada ilk olarak mahkeme heyeti tarafından bilirkişi tayin edilerek keşif yapılmasına karar verilmişti. Geçtiğimiz 2 Haziran tarihinde gerçekleştirilen keşif günü sonrası bilirkişilerin raporlarının tamamlayıp mahkemeye teslim etmesinin ardından, mahkeme heyeti dava hakkındaki kararını açıklamak için duruşma tarihini de 10 Şubat Çarşamba günü olarak belirledi. Manisa 2. İdare Mahkemesi’nde görülen ÇED raporu hakkındaki dava avukatların talebi üzerine duruşmalı olarak yapılacak.

Çal Dağı’nda halk 2. ÇED oyununu bozmakta kararlı

"KEŞİFTE SÖZÜMÜZÜ SÖYLEDİK, ŞİMDİ DURUŞUMUZU GÖSTERECEĞİZ"

Konuyla ilgili yapılan açıklamada TURÇEP Dönem Sözcüsü İsmail Alsaç şunları söyledi: “Bu duruşma bizler için çok önemli. 2 Haziran’daki keşif gününde Çaldağı’na giderek halk olarak sözümüzü söyledik, madeni istemediğimizi gösterip kapatılmasını istedik. Şimdi de Manisa’daki duruşmada bu konudaki duruşumuzu göstereceğiz” dedi.  

Keşif günündeki tutumu nedeniyle halka bir kez daha TURÇEP olarak teşekkür ettiklerini belirten Alsaç, “Aynı duyarlılığın 10 Şubat Çarşamba günkü duruşma için de gösterilerek halkın madene karşı verdiği kararla ilgili duruşunu da sergilememiz gerekiyor. Bu nedenle tüm duyarlı yurttaşlarımızın ve sivil toplum örgütlerinin Çarşamba günü yapılacak duruşmaya da katkılarını bekliyoruz. Bu dava hepimizin davası” dedi. 

 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr