Cenevre'deki Suriye hükümeti heyetinin lideri Beşar Caferi Suudi destekli "muhalefet" heyetinin "ciddi olmadığını" belirttiği konuşmasında "Suudi, Fransız ve ABD dışişleri bakanları muhalefetin sözcüleri gibi görünüyor" dedi.

Sputnik'in Tass haber ajansından aktardığı habere göre, Suriyeli "muhalif"lerin heyetinde kimlerin olduğunun hâlâ belli olmadığını söyleyen Caferi, BM'nin elinde bile nihai listenin olmadığını ifade etti.

'SUUDİ ARABİSTAN, ÜRDÜN VE TÜRKİYE, SURİYE'YE TERÖRİST GÖNDERMEYİ BIRAKMALI'
Caferi, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, "Teröristlerle görüşme yapmayacağız. BM elçisi (De Mistura) bu nedenle doğrudan olmayan görüşmeler yapılmasında ısrarcı oldu. Heyetlerin içeriğini hâlâ bilmememizin nedeni de tam olarak bu" ifadelerini de kullandı.

Caferi, hangi grupların terörist hangilerinin "muhalif" sayılanacağının belirlenememesinin Suudi Arabistan ve Ürdün'ün suçu olduğunu söyledi.

Bazı dış güçlerin teröristleri bir silah olarak kullanarak Suriye'deki savaşı körüklediğini söyleyen Caferi, ülkesindeki krizin sona erebilmesi için Suudi Arabistan, Ürdün ve Türkiye'nin Suriye'ye ‘terörist göndermeyi bırakması gerektiğini' vurguladı.

‘DE MİSTURA'YA ÇÖZÜM BULMAYA HAZIR OLDUĞUMUZU İLETTİK'
De Mistura'yla daha önce gerçekleştirdikleri görüşmenin içeriğine dair de bilgi veren Caferi, "De Mistura'dan yaptırımların sona erdirilmesini istedik ve Suriye'deki krizi sonlandırmak için çözüm bulmaya hazır olduğumuzu ilelettik" dedi.

‘İNSANİ ADIMLARI KONUŞMAYA HAZIRIZ'
Caferi, Cenevre'de esirlerin serbest bırakılması da dahil olmak üzere ‘insani adımları' konuşmaya hazır olduklarını da ekledi.

Bunların yanı sıra Caferi, Şam'daki Seyyide Zeynep türbesi yakınlarında bugün gerçekleşen, 45 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bombalı saldırılara da değindi.

Caferi, "Patlamalar muhalefet ve terörizm arasındaki ilişkiyi bir kez daha ortaya koydu" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr