Cenevre’de askıya alınan görüşmelerde Suriye hükümet heyetine başkanlık eden Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, hiç kimsenin görüşmelerin başarısız olmasından Suriye’yi sorumlu tutamayacağını belirterek “Zaten Cenevre’de herhangi bir diyalog kurulamadı” dedi.

Lübnan televizyonu El Manar’a konuşan Beşar Caferi, Cenevre’deki görüşmelerde diyalog aşamasına geçemediklerini belirterek “Tüm süre boyunca hazırlık amacıyla formalitelerle ve prosedürle ilgili farklılıklarla uğraştık ve somut bir diyalog aşamasına geçemedik. Görüşmelerde sadece kimlerin muhalif, kimlerin terör örgütü olduğu, diğer heyetlerin nerede olduğu ve neden heyetlerin eşit şekilde temsil edilmediği ele alındı” diye konuştu.

Sputnik'teki habere göre, mantıklı herhangi bir insanın görüşmelerin başarısız olması konusunda Suriye hükümetini suçlayamayacağını kaydeden Caferi, başarısızlığın nedeninin ‘Riyad grubu’ olarak tanımladığı Suudi Arabistan destekli muhalifler olduğunu ifade etti.

‘TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN’DAN GELEN TALİMATLA ÇEKİLDİLER’
Riyad destekli heyetin sözcüsünün daha Cenevre’deki otele gitmeden Suriye’de ateşkes şartı yerine getirilmezse görüşmelere katılmayacağını açıkladığını hatırlatan Caferi, Türkiye ve Suudi Arabistan’dan gelen talimatla bu grubun görüşmelerden ayrıldığını söyledi. Riyad destekli Yüksek Müzakere Komitesi’nin baştan beri diyalog istemediğini ve ön şartlar sunarak görüşmeleri engellediğini ifade eden Caferi, “Görüşmelerin tıkanacağını biliyorlardı. (BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan) De Mistura da, açıkça söylemese de diyaloğun başlamadan bitmesinin sorumlusunun Riyad grubu ile arkasındaki Suudi, Türk ve Katarlı yöneticiler olduğunu biliyor” diye konuştu.

‘ABD’NİN TALİMATI OLMADAN ADIM ATAMAZLAR’
Suudi Arabistan’ın Suriye’ye asker göndereceği yönündeki açıklamasına da değinen Caferi, “Bu tür açıklamalar ancak ne dediğini bilmeyen amatör siyasetçilerden gelir. Önce Suudi işgaline karşı Yemen’deki direnişi yensinler, sonra Suriye’ye gelsinler” dedi.

Caferi, Suriye’de tekfircileri destekleyen ülkelerin ABD’nin talimatları ve desteği olmadan Suriye’ye yönelik herhangi bir adım atmalarının mümkün olmadığını da söyledi.

 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr