Bolivyalı bakan Juan Ramon Quintana, başta CNN olmak üzere yabancı basın ile yerli medyanın, ülke yönetimine karşı komplo kurduğunu açıkladı. Quintana ayrıca Başkan Evo Morales’i görevini kötüye kullanmakla suçlayan gazeteci Carlos Valverde’nin de uyuşturucu taciri ve ABD ajanı olduğunu bildirmediğini söyledi.
Bugün yayınlanan açıklamada, 21 Şubat referandumu öncesi Valverde’nin sıkça ABD Büyükelçiliği’nin temsilcileriyle görüştüğü kaydedildi. Wikileaks belgeleri de Valverde’nin, 2007 yılında ABD Büyükelçiliği ile sıkı teması olduğuna işaret ediyor. Gazeteci, Evo Morales’i darbeyi organize etme, parlamentoyu feshetme ve ülkeyi kararnamelerle yönetme planlarıyla suçlamıştı.

Bolivya İletişim Bakanı Marianela Paco, CNN’nin meşru hükümetlere karşı komploların ve uluslararası kampanyaların bir parçası olmasının alışıldık bir durum olduğunu söyledi.

İDDİALARA EKVADOR'DAN DESTEK

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, Bolivya’da muhalif basının anayasa reformu referandumu sırasında mevkidaşı Evo Morales’in temel rakibi haline geldiğini açıkladı.

İDDİALAR DAHA ÖNCE DE KANITLANMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde Wikileaks tarafından açıklanan yeni ABD diplomatik belgeleri, Washington'un Bolivya'da yürüttüğü "yıkıcı" faaliyeti gözler önüne seriyordu. 

Prensa Latina'daki habere göre, 2006 yılına kadar giden gizli belgelerde, ABD Bolivya'nın doğusundaki Media Luna bölgesinde faaliyet yürüten ayrılıkçı harekete 4 milyon dolar "yardım"da bulunduğu bildirliyordu. Bu bölge 2008 yılında ayrılıkçılarla Morales hükümeti yanlıları arasındaki çatışmalara sahne olmuştu. ABD'nin aynı zamanda ayrılıkçı muhalefetin şiddet eylemlerinden de haberdar olduğu ortaya çıktı.

Belgelerde, Morales muhalifi gazeteci Carlos Valverde'nin 2007 yılında ABD Büyükelçiliği ile temasa geçerek Evo Morales'in bir "kendi kendine darbe" planladığını ve parlamentoyu dağıtacağını haber verdiği de ortaya çıktı.

2006-2009 tarihleri arasında belgeleri, Norveçli araştırmacı Eirik Vold inceledi. Vold, Wikileaks'in ele geçirdiği ABD-Bolivya belgelerinin 14 binin üzerinde olduğunu söyledi.


Kaynak: Haber.sol.org.tr