Cenevre'deki Suriye görüşmeleri kapsamında bir araya gelen Şam heyeti ve De Mistura'nın görüşmesi yaklaşık 2,5 saat sürdü.

Toplantı sonrasında konuşan De Mistura, Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar Caferi başkanlığındaki Şam heyetinin "terörizm konusunda soru işaretleri olduğunu ancak bunların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde tartışılması gerektiğini" söyledi.

Sputnik'te yer alan habere göre, Suudi destekli muhalefetle pazar günü bir araya gelmeyi "umduğunu" söyleyen De Mistura, "Muhaliflerin görüşmelere katılmayı ciddi olarak düşündüklerine inanmak için geçerli sebeplerim var. Bu nedenle de ilerleme sağlayabilmek için onlarla pazar günü görüşmelere başlayabileceğimize inanıyorum" dedi.

De Mistura, Suriye Yüksek Müzakere Komitesi'nin görüşmelere katılma kararı aldığına dair haberlerle ilgili kendisine resmi bir bilgilendirme yapılmadığını ifade etti.

Reuters haber ajansı ise Yüksek Müzakere Komitesi'nden bir delegasyonun De Mistura'yla görüşmek için Cenevre'ye gideceğini ancak ‘siyasi çözüm' sürecinde yer almayacaklarını aktardı. Suudi Arabistan destekli muhalefetin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (HCN), BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a bir mektup yazarak, Suriye ordusunun sivilleri hedef alan operasyonlar düzenlediğini iddia etmiş ve bu operasyonlar durdurulmadan görüşmelere katılmayacaklarını belirtmişti.

GATİLOV CENEVRE'YE GİDİYOR
Görüşmelere katılmak üzere 1 Şubat'ta Cenevre'ye gideceği açıklanan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov da, "Muhalefet gelmese de görüşmeler başlayacak. Riyad destekli muhalifler gelmiyorsa bu onların sorunu" dedi.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Aleksey Borodavkin de, Cenevre'deki Suriye görüşmeleri öncesinde koordinasyon halinde olmak için Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Caferi'yle görüştüklerini söyledi.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr