Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Biz diyoruz ki 'sosyal medya sorunsuz medya değildir', gerçek hayatta ne suçsa, sanal dünyada da aynı şeyler suçtur. Vatandaşlarımızın bunu bilmesi lazım. Kimse, 'ben yazarım bir şey, çekilirim kenara' demesin. O tuşa elinizi attığınız zaman, kaybolmuyor, iz bırakıyor. Önünde sonunda o gelir sizi bulur" dedi. 

Binali Yıldırım, Türkiye'nin, Avrupa Komisyonu Siber Suçlar Komisyonuna taraf olduğunu belirterek, "Komisyon, siber ortam için yakında bir metin hazırlayacak ve herkes bu metne uyacak. Ayrı ayrı kanunlar olmayacak. Bu metin sosyal medyanın, internetin, siber suçların, siber ortamın anayasası olacak" dedi.

Yıldırım, kullanımı gittikçe yaygınlaşan sosyal medyaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.     

Hayatın bir gerçeği haline gelen sosyal medyanın yaygın kullanımından mutluluk duyduklarını dile getiren Yıldırım, bu alanda yapılan yatırımlarla Türkiye'nin Afrika ülkeleri seviyesinden Avrupa'nın ilk 10 ülkesi arasına girdiğini anlattı. Yıldırım, bugün dünya nüfusunun yarısından fazlasında internet erişimi olmadığını, Türkiye'de nüfusun yüzde 80'inin internet kullandığını kaydetti.     

"İNTERNET İLACA BENZİYOR, AYARINI KAÇIRINCA ZEHİRLİYOR"     

Yıldırım, Türkiye'nin sosyal medya kullanımında dünyada ilk 5 ülke arasında yer aldığını ifade ederek, "İnternet, çaya çorbaya limon gibi. Çok faydalı bir şey ama ayarını kaçırdığınız zaman ilaca benziyor, tedavi edecekken zehirliyor" dedi.     

İnternetin zararlı etkilerine dikkati çeken ve bu konuda toplumu korumak istediklerini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:     

"Biz diyoruz ki 'sosyal medya sorunsuz medya değildir', gerçek hayatta ne suçsa, sanal dünyada da aynı şeyler suçtur. Vatandaşlarımızın bunu bilmesi lazım. Kimse, 'ben yazarım bir şey, çekilirim kenara' demesin. O tuşa elinizi attığınız zaman, kaybolmuyor, iz bırakıyor. Önünde sonunda o gelir sizi bulur. O yüzden dikkatli olacağız, kimsenin hakkına, hukukuna tecavüz etmeden, suç teşkil edecek paylaşımlar yapmadan, sosyal medyayı olabildiğince geniş kullanalım ama başkalarına zarar vermeyelim."     

Uluslararası alanda sosyal medya veya internet üzerinden işlenen suçlara yönelik mutabakat ya da herkesi bağlayan hukuki bir metin olmadığını dile getiren Yıldırım, her ülkenin kendine has uygulamalar geliştirdiğini bildirdi. Yıldırım, kimi ülkelerin interneti toptan yasakladığını, kimi ülkelerin ise yasalarını güncelleyerek iletişim özgürlüğüne zarar vermeden tedbir aldığını anlattı.     

"SAKINCALI İÇERİKLERİ KALDIRMAYA SİTELERE CEZA VERMEYE BAŞLADIK"

Mahkeme kararlarına uymayan ve sakıncalı içerikleri sitelerinden kaldırmayan sosyal paylaşım sitelerine para cezası vermeye başladıklarını ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:     

 

"Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde faaliyet yapan kim olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti'nin kanunlarına titizlikle riayet etmesi lazım. 'Beğenmedim, uygulamıyorum' deme şansı yok. Kanun, hükümranlığı gösterir, egemenliğin göstergesidir. Ancak internet, küresel bir olay olduğu için sadece bir ülkeyi ilgilendirmiyor. Bizde suç olan ABD'de suç olmayabiliyor veya ABD'de suç olan bizde suç olmayabiliyor. Mücadelenin zorluğu buradan geliyor. Onun için bizim tezimiz, 'uluslararası, herkesi bağlayan hukuk metni üretelim, herkes o sınırlar içinde hareket etsin.' Bunun kavgası, mücadelesi devam ediyor ama henüz istediğimiz noktaya gelmedik."  
 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr