Almanya'da bebeğini emzirdiği için bir cafeden dışarı atılan kadın, yaşadıklaro hakkında ülkedeki Aile Bakanı Manuela Schwesig mektup yazdı.

Ülkedeki kadının yaşadıkları üzerine bir de imza kampanyası başlatıldı.

Bebeğini emziren kadının mektubu şöyle;

Aile Bakanı Manuela Schwesig´e,

Sayın Bakan, 

Halka açık alanlarda bebek emzirmenin serbest olmasını talep ediyoruz! Anneler Almanya'da cafe ve restorant gibi halka açık mekanlarda da bebeklerini dışarı atılma tehlikesi olmadan emzirebilmelilerdir.

Bu niye önemli?

Berlin´de bir cafeden dışarı atılana kadar halk içinde bebek emzirmenin bir sorun olabileceğini hiç düşünmemiştim. Cafe sahibi gerekçe olarak mekanında emzirmenin yasak olduğunu öne sürdü. Yaptığım araştırma sonucu Almanya'da bebeklerini cafe, restorant, müze, vs. gibi yerlerde emziren kadınları bu tip aşağılamalardan koruyan yasal bir temel olmadığını tesbit ettim. Halka açık mekanların sahipleri ve sorumluları annelerin bebeklerini emzirmelerini engelleyebilirler. Kadın ve çocukları destekleyen bir toplumda bebek emzirmenin tabu olmaması gerekir. Dünya sağlık örgütü  (WHO) yeni doğanların mümkün olduğunca ilk altı ay sadece ana sütü ile beslenmelerini önerirken, Almanya'da ki annelerden çocuklarını gözlerden ırak dört duvar arasında emzirmeleri beklenemez. Emziren annelerin de toplum hayatına sınırsız katılma hakları bulunmaktadır. 2010 yılında yürürlüğe giren bir yasa ile Ingiltere örneğinde olduğu gibi başka ülkelerde emziren kadınları koruyan yasalar mevcuttur. 

Sayın Bakan, biz de Almanya´da böyle bir yasanın acilen yürülüğe girmesini talep ediyoruz. Aksi taktirde burada yaşayan kadınların çocuk sahibi olmak konusunda ki çekimserliklerinin artmasına şaşırmamak gerekir.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr