Al Monitor’den Amberin Zaman’la gerçekleştirdiği röportajında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, PKK’nin son dönemde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı hedef alan açıklamalarına değinerek, Erdoğan’ı savundu.

Bu yıl Ekim aylarında gerçekleşmesi planlanan olası bir bağımsızlık referandumuna değinen Barzani, “Türkiye, Irak Kürtlerinin bağımsızlık referandumunun Türkiye Kürtleriyle hiçbir ilgisi olmadığının bilincinde. Türkiye’nin ne istediğimizi anlayacağını umuyoruz,” dedi. Barzani, “eğer AKP hükümeti bağımsız Kürdistan’ı tanımazsa, Türkiye’den herhangi bir hükümetin de tanıyacağını sanmıyorum,” şeklinde konuştu.

Tayyip Erdoğan’la ilgili olarak Barzani, “Erdoğan Başbakan olduğu dönemde Erbil’e ilk kez geldiğinde Kürtleri hiçe sayma döneminin kapandığını söylemişti. Bu çok önemli bir gelişmeydi. Erdoğan’la birçok kez görüştüm ve onun Kürtlerin davasını en iyi anlayan kişi olduğunu düşünüyorum. Erdoğan’dan duyduklarımı başka kimseden duymadım” sözlerini kullandı.

'PKK ŞENGAL'İ TERK ETMELİ'
Türkiye’de Kürt sorunuyla ilgili tırmanan gerilimle ilgili soruya ise Barzani’nin HDP’yi suçlayarak yanıt vermesi dikkat çekti. Barzani, 7 Haziran seçimlerinden sonra HDP’nin AKP ile koalisyon kurmamasını “ciddi bir hata” olarak niteledi.

Amberin Zaman’ın Barzani’nin oğlu ve aynı zamanda Bölgesel Yönetim’in istihbarat şefi olan Masrur Barzani’nin PKK’nin Şengal'i terk etmesi çağrısını hatırlatması üzerine Mesut Barzani, “Kesinlikle, PKK Şengal'i terk etmelidir. Bunu barışçıl yollarla yapmalarını istiyoruz,” dedi.

'PYD İLE PKK KESİNLİKLE AYNI ŞEYDİR'
Barzani ayrıca ABD’nin PYD’ye dönük askeri desteğinin sorulması üzerine “PYD ve PKK kesinlikle aynı şeydir. ABD de bunu biliyor ancak bilmemezlikten geliyor. Çünkü bizim de onların da bugünkü önceliği IŞİD’le mücadeledir,” sözlerini kullandı.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr