Doktora tezinde intihal yaptığı suçlaması ile hakkında araştırma yapılan Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Hannover Tıp Yüksekokulu Komisyonu'nun dün yaptığı açıklama ile ''ak''lanmış oldu.

İntihal vakalarını araştıran ''Plagiatplattform VroniPlag Wiki''nin kurucusu Martin Heidenfelder tarafından açıklanan Ursula von der Leyen'in intihal yaptığı iddiası, şaibeli bir karar sonucunda reddedilmiş oldu.

Hannover Tıp Yüksekokulu Rektörü Prof. Christopher Baum, yapılan araştırma sonuncunda Ursula von der Leyen'in doktora tezinde kimi hataların verlığının tespit edilmesine karşın, metnin bilimsel değerini düşürecek bir intihale rastlamadıklarını açıklayarak, doktor ünvanının geri alınmasına gerek olmadığına karar kıldıklarını söyledi.

DER SPİEGEL: İNTL VAR, UNVAN KORUNUYOR
Der Spiegel haberi, ''Ursula von der Leyen'in doktorasında intihal belgelendiği halde doktor ünvanını kuruyor''  başlığıyla verdiği haberde, doktora çalışmasında en az yüzde 20 oranında intihal yapıldığı halde unvana dokunulmamasının anlamlı olduğu belirtilerek şu ifadede bulunuluyor: ''Metinde 'yalnızca' yüzde 20 hata var.'' 

Plagiatplattform VroniPlag Wiki'den Martin Heidenfelder bu oranı,  ''62 sayfalık metinin 27 sayfası intihal edilmiş'' diye belirtmişti.

İntihal vakası bu denli açık iken, nasıl oldu da sözü geçen komisyor von der Leyen'in doktor ünvanını geri almadı? 

Plagiatplattform VroniPlag Wiki'den Ekim ayı başında ilk intihal duyurusu yayımlandıktan bir süre sonra kendisi de Hannoverli olan Ursula von der Leyen, Hannover Tıp Yüksekokulu'na başvurmuş, hakkındaki suçlamalar için aklanma temennisinde bulunmuştu. Yakın döneme kadar Alman siyasetinde üç bakanın intihal vakaları dolayısyla istifa etmek zorunda kalmaları üzerine, sığınmacı meselesiyle başı zaten ağrıyan Başbakan Angela Merkel von der Leyen'i aramış, konunun ''kesinlikle açıklığa kavuşturulması gereği''ni bildirmişti.

VON DER LEYEN'İN EŞİ, 'YÖNETİCİ PERSONELİN HARİÇTEN ÜYESİ'
Komisyon başkanı Prof.  Christopher Baum ile 'tanışıklığı'' olmanın ötesinde, Der Spiegel'in ifadesiyle, eşi Prof. Heiko von der Leyen'in Hannover Tıp Yüksekokulu'nun ''yönetici personelin hariçten üyesi'' olmasının bu kararın kaderinde etki sahibi olduğu bildiriliyor.

Eş Heiko von der Leyen, aynı zamanda sağlıkla ilgili özel bir şirkette üst düzey  yönetici olarak çalışıyor ve Hannover TıpYüksekokulu ile işbirliği içinde bir figür.

Der Spiegel, halen ABD'de olan Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in, intihalle ilgili karar açıklandığı sıra Stanford'daki randevusunu iptal ya da değiştirme zahmetine dahi girmemesini ''ülkesinden gelecek haberin kendisini ürkütmeyecek bir haber'' olduğunu önceden biliyor olmasının işareti saydığını yazdı.

Ursula von der Leyen, Hannover'in köklü ailelerinden geliyor ve babası da sol düşmanlğıyla tanınan eski eyalet başbakanlarından Ernest Albrecht.

İntihal vakasını araştıran komisyon başkanı ile kişisel ilişkisi, sözü geçen yüksekokulun eşi ile olan ticari ilişkileri, Alman siyasetinin içinde bulunduğu hükümet krizi göz önünde bulundurulduğunda komisyonun verdiği 7 evet, 1 çekimser karar, burjuva siyasetinin bilimi ne derecede etki altında tutuğunun aktüel örneğini sunması açısından önemsenmelidir. Sol siyasetçilerin ''Savaş Bakanı'' diye haklı olarak nitelendirdiği Ursula von der Leyen, Merkel hükümetinin sığınmacı krizi karşısında sarsıntıda olduğu bir dönemde çalıp-çırptığı ünvanını korumayı başardı. 

"Az intihal, intihal değildir"i savunanlar karşı Martin Heidingsfelder, ''Bir önceki Savunma Bakanı kadar intihal yapılmadığı gerekçe gösterilerek intihal ve istifa reddedilemez'' demişti haklı olarak.  

Almanya'nın aklanan Savaş Bakanı bu şekilde aklandı. Buna ''aklanma'' denilirse tabii.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr