AKP iktidarıyla birlikte yıldızı parlayan holdinglerden biri de, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla tanınan Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu Cengiz Holding. 

Cengiz Holding, son haftalarda Artvin Cerattepe'ye kurmak istediği altın madeniyle ve yöre halkının bu madene karşı direnişiyle yeniden gündemde. 

Cerattepe bölgesinde 50 binden fazla ağacın kesileceğinin mahkeme tutanaklarına yansıdığı altın madeninin sahibi Cengiz Holding, AKP iktidarı boyunca korunup kollanan, himaye edilen bir tekel.

Tayyip Er­do­ğa­n’­ın baş­ba­kan­lı­ğı dö­ne­min­de yıl­dı­zı par­la­yan ve 25 Ara­lık yol­suz­luk ta­pe­le­rin­de "Mil­le­tin a... koyacağız" diyen Mehmet Cengiz, bu­gü­ne ka­dar sa­de­ce AKP dö­ne­min­de 200 mil­yar do­la­ra ya­kın dev­let işi al­dı. 1990’dan iti­ba­ren 50’nin üze­rin­de ka­mu iha­le­si alan Cen­giz İn­şa­at’­ın mil­yon do­lar­lık iş­le­ri ise son 12 yıl­da baş­lı­yor. AKP dö­ne­min­de dev­let­ten 40 iha­le alan şir­ket, Rus­ya tarafından Mer­si­n’­e yap­tı­rı­la­cak olan Ak­ku­yu Nük­le­er San­tra­li­’nin de­niz ­hid­ro­tek­nik ya­pı­la­rı­nın anah­tar tes­li­mi pro­je­len­di­ril­me­si ve in­şa­sı iha­le­si­ni de ka­zan­dı.

Cengiz Holding'in AKP döneminde yükselişini sağlayan 10 büyük ihale ise şöyle sıralanıyor: Eti Bakır (2004), Eti Alüminyum (2005), Ankara-İstanbul Hızlı Tren İnşaatı (2006), Ilısu Barajı (2007), Ordu Havaalanı (2011), Maltepe Sahil Düzenlemesi (2012), Boğaziçi ve Akdeniz Elektrik Dağıtım (2013), Üçüncü Havaalanı, Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi, Mersin Akkuyu Nükleer Santrali. 

MÜLKSZÜLEŞTİRME AĞLARI GRAFİĞİ 

Cengiz Holding şirketlerinin ilişki ağı "Cengiz Holding'in Projeleri ve Proje Ortakları" başlıklı grafikte şu şekilde gösterildi:  

424.4 MİLYON LİRALIK VERGİ BORCU SİLİNDİ

Geçen yıl Sözcü gazetesinde yer alan habere göre de, Cengiz Holding'in vergi borcunun silindiği duyurulmuştu. Maliye Bakanlığı’nın üç şirket ile yaptığı uzlaşma toplantılarının kararlarına göre, Cengiz İnşaat temsilcileri ile Maliye Bakanlığı temsilcileri, uzlaşma için 29 Aralık 2010 tarihinde saat 13.30’da bir araya geldi. Yapılan pazarlıklar sonucunda masadan kârlı kalkan kişi Cengiz İnşaat oldu. Devlet Cengiz İnşaat’ın 424.4 milyon liralık vergi borcunu, uzlaşma sonucu sıfırladı.

Yandaş şirketin önlenemez yükselişi işçiler ölüyor, onlar büyüyor...

Aynı haberde yayınlanan grafikte de Cengiz Holding'in AKP dönemindeki yükselişi şu şekilde sunulmuştu: 

 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr