Neonazi derneği ''Beyaz Kurtlar Terör Timi'' (WWT) bu sabah itibariyle İçişleri Bakanlığı'nca yasaklandı. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere yaptığı basın açıklaması ile sözü geçen derneğin yasaklandığını, bu yasağa kaynaklık eden gerekçenin ise, ''Ceza Yasası'na aykırı amaç ve faaliyetler'' olduğunu bildirdi.

Sol Parti'nin 2015 Mart ayında verdiği soru önergesi, sözü geçen Neonazi örgütlenemesinin halkı kin ve nefret suçlaması ile propaganda yapması, göçmenler ve farklı düşünenler üzerinde terör çabası gütmesi nedeniyle, toplam 11 ayrı suç dosyası ile birlikte İçişleri Bakanlığı'nın yanıtlaması için Meclis'e sunulmuştu.

İçişleri Bakanı de Maiziere yapılan soruşturmalar sonucunda WWT'nin, ''Verili devlet düzenine, topluma, göçmenlere ve başka türlü düşünenlere karşı açıkça saldırgan bir faaliyet içinde olduğu''nu tespit ettiklerini belirtti.

2008 yılında Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde sınırlı bir Neonazi olarak örgütlenen suç örgütünün, Almanya'nın diğer eyaletlerine yayılarak  onlarca ağır yaralama, güvenlik güçlerine mukavemet, halkı kin ve nefrete kışkırtma suçlarına karıştığı açıklandı.

SAĞA YÖNELİK SEÇİM SONRASI İLK YASAKLAMA
Siyasi gözlemciler, bir yıldır hakkında araştırma önergesi verilen bu faşist örgüte ile ilgili hemen hiçbir işlem yapılmamasına karşın, eyalet seçimlerinde büyük sıçrama yapan AfD gibi kitlesel ırkçı partilerin yükselişi üzerine harakete geçilmesininin anlamlı olduğunu belirtiyorlar.

Sığınmacılar gerekçe gösterilerek kitleselleşen ırkçı-faşist hareketin iktidardaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi açısından da sorun teşkil etmeye başladığı vurgulanıyor.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr