Avrupa’daki kültür ve sanat olaylarını Türkçe olarak aylık dergi formatıyla hazırlayan Avrupa KÜLTÜR, ilk sayısında son yıllarda Alman stadyumlarını dolduran Türk mizahçıların başarılarını mercek altına aldı.

Derginin “Alman kabaresinde Türkiye rüzgârları” başlıklı kapak konusunda Almanya’da ilk kez Almanca kabare yapmak üzere sahneye çıkan Şinasi Dikmen, 30 sanat yılının bir dökümünü çıkardı.

Sahne yaşamını geçen yıl sonlandırdığını, bundan böyle yazar olarak çalışmalarına devcam edeceğini bildiren Dikmen “Alman mizah sektörü ve Türk damgası” üzerine çok ilginç değerlendirmelerde bulundu.

Bülent Ceylan gibi bazı Türkiye kökenli Alman kabarecilerin binlerce kişilik stadyumları bile doldurabildiğini hatırlatan Dikmen, bu alanda farklı yaklaşımların olduğunu kaydetti. Şinasi Dikmen, iki toplum ve iki mizahın değişik renklerini ayrıntılarıyla karşılaştırdı.

Bu arada önümüzdeki günlerde Stuttgart’ta gerçekleştirilecek olan geleneksel Türk-Alman Kabare Günleri’ne yönelik ilginin devam ettiği belirtildi. “12’inci Türk-Alman Kabare Haftası” çerçevesinde, Alman kabare dünyasında bir anda yıldız konumuna yükselen Fatih Çevikkollu, Muhsin Omurca, İdil Baydar, Özcan  Coşar gibi genç kuşak kabareciler sahne alacak.

Bazı kültür yorumcuları, Alman kabaresine bir Türk kalkınma yardımından söz edilemeyeceğini savunurken, yine de ortada çok ciddi bir entegrasyon ve zenginleşme süreci bulunduğunu kabul ediyorlar.

Bir kesim ise Türkçe mizahın girdiği her coğrafyaya bir biçimde damgasını vurduğunu ileri sürüyor.

Dergiye ve çeşitli sanat dallarındaki gelişmelere ayrıntılı olarak http://www.avrupa-kultur.eu adresinden ulaşılabiliyor. 

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr