DKP Başkanı Patrik Köbele, son aylardaki gelişmelerin kendi saptamalarını her geçen gün biraz daha doğruladığına dikkat çekerek, AB’nin reforme edilebileceği tezlerine karşı çıkmayı sürdürdü. DKP’nin bu çıkışıyla ilgili olarak Junge Welt gazetesinin sorularını yanıtlayan Köbele, “AB başından beri emperyalist bir yapıdır. Bugün lider emperyalist ülkeler AB’yi rekabet kavgalarında ABD’ye karşı kullanıyor. Ama bu Birlik özellikle Avrupa’daki hegemonyayı ve çevredeki ülkelerin kanının emilmesini garantiye almak için kullanılıyor” dedi. Köbele ve parti yönetimi, EL ile üyelik veya içeriden gözlemcilik düzeyinde bir ilişki biçiminin kabul edilemeyeceğini belirttiler.

DKP, 2005’te dönemin MYK kararıyla EL bünyesinde gözlemci statüsüyle yer alma kararı vermişti. 26 ulusal sol ve sol sosyal demokrat partiden oluşan EL’de Almanya’dan Sol Parti üye olarak yer alıyor.

AVRUPA SOL PARTİSİ AB'Cİ

Geçen hafta sonunda tamamlanan 21’inci Kongre’nin kararında “DKP, Avrupa Sol Partisi’ndeki gözlemci statüsünü sona erdirmiştir” ifadesine yer verilirken, EL’in AB’nin yapısını kabullenmesi gerekçe gösterildi. Bu kabulün, komünistlerin AB’nin aşılması talebiyle çeliştiğine dikkat çekildi. Kararda “EL, geçmişte insan hakları ihlal edilen ülkelere yönelik askeri müdahaleleri meşrulaştıran bir koruyucu sorumluluğu da kabullendi” denildi. Kongrede söz alan bazı konuşmacılar da, EL’in “reformistlerin çatı örgütü” olduğunun altını çizdi. Bu arada EL’e yönelik çok daha ağır eleştirilerin de dile getirildiği gözlendi. Antifaşizm ve barış hareketi başlıklarında sol ve sosyal demokrat partilerle elbette birlikte çalışılabileceğini kaydeden bazı konuşmacılar, bunun EL’e üyelik anlamına gelmediğini hatırlattılar. Bu arada “eylem birliği ve tam üyelik çok farklı iki şeydir” saptaması da ilgili topladı. MYK Üyesi Hans-Peter Brenner, hafta sonundaki toplantıda söz alarak, AB’nin hızla silahlandığını ve kendi askeri gücünü geliştirdiğini belirtti. Brenner, “AB’nin ıslah edilebileceğine inanılamaz, boş hayallere artık son vermeliyiz” diye konuştu.

DKP’nin EL’deki gözlemcilik statüsüne son veren karar lehine 99 delege oy kullanırken, EL’den çıkılmasını istemeyen, dolayısıyla bu karara katılmayan delege sayısı 52’de kaldı.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr