AKP'nin Kürt açılımıyla birlikte yayın hayatına başlayan TRT Kurdi'nin (6) geçen sezon kaldırılan dizisi "Jan"ın set emekçileri isyan etti. 

Mardin'de geçen dizinin çekimleri devam ederken alacakları birikmeye başlayan işçiler, dizinin yayından kaldırılmasıyla ortada kaldı. Devlete günlük maliyeti 4 milyon lira olan TRT'nin dizisinde çalışan 30'a yakın işçi, toplamda 200 bin liraya yakın alacaklarını tahsil etmek için mücadele veriyor. 

"Jan" dizisinin yapımcısı ise tanıdık bir isim; Berdan Mardini. AKP yandaşlığıyla bilinen, Erdoğan'ın davetlerinin, AKP'nin özellikle Doğu mitinglerinin olmazsa olmaz simalarından olan Berdan Mardini, şarkıcılık ve oyunculuk kariyerine bir de yapımcılığı ekleyerek, Jan'da hem başrol oyuncusu hem de yapımcı olarak görev aldı.

TRT-MARDİNİ-TAŞERON ÜÇGENİ
Birkaç yıl önce yayınlanmaya başladığı, geçen sezon da yayından kaldırıldığı öğrenilen TRT Kurdi projesinin ana yapımcı firması Mardini Prodüksiyon. TRT'den diziyi alan Mardini Prodüksiyon da, kendisine bir taşeron tutarak, set emekçilerini buraya bağlamış. Mardini Prodüksiyon ve bağlı taşeron şirket 1000mg Yapım Kültür LTD. ŞTİ., 52 bölüm yayınlandığı belirtilen dizinin 53. bölümde yayından kaldırılmasının ardından çalışanları kapı dışarı etti. Çekilen son 3 bölümü de yayınlanmayan dizinin çekimlerinin bittiği tarih olan 24 Aralık'tan bu yana haklarını arayan işçiler, bazı arkadaşlarının 8-9 bölümlük parasının içeride kaldığını, ışıkçısından setçisine, kamera asistanlarından kurgucusuna yaklaşık 30 işçinin mağdur olduğunu söylüyor. Sorumlu şirketlerse konu hakkında açıklama yapmamayı tercih ederken, üzerinden yaklaşık 2 ay geçmiş olmasına rağmen sorunun çözümü için de hiçbir müdahalede bulunmuyor. 

Günlük maliyeti 4 milyon lira olan TRT dizisinin 30 çalışanı, ailelerinden, evlerinden uzakta kalarak verdikleri emeğin karşılığını istiyor. İşçiler, kendi ilettiklerine göre, hukuki süreç başlatmaya hazırlanıyor.

TRT'nin günlük maliyeti 4 milyon liraya yaklaştı!

BİR 'AKP'NİN ÜNLÜSÜ' PORTRESİ
2003'te verdiği bir röportajda "Artık ünlü olma sırası bana geldi" diyen Mardini, AKP iktidarıyla birlikte bu yolda hızlananlardan. AKP'nin, sürecin yüzü olarak TRT 6'ya aldığı Rojin'le arasının açılmasıyla birlikte kanalın yeni ismi olan Mardini, ardından hızına hız katarak AKP mitinglerinde boy gösterdi. 12 Eylül Referandumu'nda Erdoğan ve Hakan Şükür'le el ele şarkı söyleyen Mardini, AKP'den milletvekili olan uykucu türkücü Uğur Işılak'a yapılan seçim klibinde destek verenlerden. Mardini son olarak, AKP'nin "Terörle mücadele master planı"na destek olarak yazdığı "Hayranım Mardinim" şarkısıyla da noktayı koymuştu. 

AKP'nin 'terörle mücadele master planı' Berdan Mardini'ye şarkı yazdırdı: Hayranım Mardinim

TRT’nin ödediği ücretler devlet sırrı

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr