Dokunulmazlık dosyalarının Karma Komisyon’da gündeme alınması için yoğun talep olduğunu belirten TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AKP'li Şentop, MHP ve CHP’den peş peşe talepler geldiğini kaydetti. 

"KAMUOYU ETKİSİ ÖNEMLİ"

AKP Milletvekili Şentop, hangi dosyaların karma komisyon gündemine alınacağına nasıl karar verileceği konusundaki soruları ise şöyle yanıtladı: “Daha önce uygulanan birtakım kriterler var. Cumhuriyet Senatosu İçtüzüğü’nde bulunan kriterler bunlar. Bunu yürürlükten kalkmasına rağmen Anayasa Mahkemesi de uygulamış. Bunların birincisi isnadın ciddiliği, ikincisi siyasi mülahaza ile soruşturma yapılıp yapılmadığı, üçüncüsü kamuoyu etkisi, suçun dosyanın kamuoyunda uyandırdığı etki ve dördüncüsü milletvekilinin şeref haysiyetinin korunmasıyla ilgili bir kriter. Bu kriterler içinde kamuoyu etkisi en önemli tabi.”

"MHP VE CHP İSTİYOR"

Yargıdan "taziye çadırı" ve "özerklik çağrıları"na ilişkin dosyaların henüz TBMM’ye ulaşmadığını dile getiren Şentop, Başbakanlık’a intikal ettirilen dosyalar arasında 6-8 Ekim olaylarına ilişkin dosyalar olduğunu söyledi. HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik geçmişte açıklamalar yaptığını anımsatan Şentop, “MHP ve CHP istiyor, oybirliği ile dokunulmazlıkların kaldırılması kararı çıkabilr mi?” sorusunu “Çıkabilir” diye yanıtladı. 

"TUTUKLANABİLİRLER"

Şentop, komisyon gündemine kaç dosyanın gelebileceği konusundaki soruya ise, “Bir şey söylemek doğru olmaz. HDP’li 41 vekilin 261 dosyası var. Şimdilik tabi” karşılığını verdi.

Şentop, gazetecilerin “Dokunulmazlıkları kalkan vekiller tutuklanabilir mi?” sorusunu ise “Dokunulmazlıkta anayasa dört şeyi engeller. Bir gözaltına alınamaz, ikincisi sorgulanamaz, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Kaldırıldığı zaman da bunların hepsi olabilir. Tutuklama olabilir de olmayabilir de, bu dosyaların akıbetine bağlı” diye yanıtladı.

Kaynak: Haber.sol.org.tr