CHP’nin ardından AKP de Meclis Başkanı'na Anayasa Uzlaşma Komisyonu'yla ilgili mektup gönderdi. Mektupta “Komisyona katılan siyasi partilerin herhangi bir ön şart ve dayatmayla çalışma usul ve esaslarını sınırlamaması durumunda Komisyon çalışmalarını sürdürmeye hazır olduğumuzu beyan ederim” ifadesi kullanıldı.

 

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dağılmasının ardınadn CHP masaya dönmek için ilk dört maddenin tartışılmaması ve başkanlık sisteminin gündeme getirilmemesi şartını ortaya atmıştı. 

Meclis Başkanı'na hitaben AKP'nin yazdığı mektupta ise, “Henüz Komisyon’un çalışma usulleri konuşulurken, CHP’nin önkoşul ve dayatmalarla Komisyon’un iradesini ipotek altına almaya çalışması, iyi niyet ve beklentilerle başlayan çalışmaları kesintiye uğratmış, milletimizin Yeni Anayasa umudunu gölgelemiştir. CHP, bu tür bahanelerle Komisyonu kilitleyerek milletimizin yeni Anayasa talebinin gecikmesinin müsebbibi haline gelmiştir“ ifadeleri kullanıldı. 

Meclis Başkanı'na gönderilen mektuptan bir bölüm şöyle: 

CHP’nin Komisyon’u parlamenter sistemin tartışılmasıyla sınırlandırma ön şartı, açıkça Yüce Meclis ve Komisyon’un iradesini sınırlandırmaya matuf olup Komisyon’a katılan siyasi partilerin dayandığı büyük halk kitlelerinin iradesine açık bir saygısızlıktır.

CHP, Yeni Anayasa ile ilgili tutumunu belirlerken, insan hak ve özgürlüklerinin garanti altına alınması, güçler ayrılığının güvence altına alınması, denge-fren mekanizmalarının etkili işletilmesi, temsilde adalet-yönetimde istikrar hedefine ulaşılması, vesayete-paralel yapılara izin verilmemesi gibi ilkelere yaslanmak yerine başkanlık sistemine karşıtlığı temel önceliği haline getirmiş durumdadır.

Ayrıca, CHP’nin Komisyon için önerdiği “Türkiye’yi Darbe Hukukundan arındırma Komisyonu” başlığı Komisyon’un esas işlevini gölgeleme ve Komisyonu Darbe Hukuku’nun temizlenmesi ile meşgul ederek Anayasa yapımı hedefinden uzaklaştırmaktan başka bir anlama gelmemektedir. Ayrı bir çalışma grubuyla bu meseleyi kısa zamanda çözüme kavuşturabileceğimizi ifade etmiştim.

AK Parti 1982 Anayasası’nın revize edilmesi veya tashih edilmesinden öte milletimizin taleplerini karşılayacak yeni ve özgürlükçü bir reform Anayasasının yazılması gerektiği kanaatindedir. 

Kaynak: Haber.sol.org.tr