17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının kilit isimlerinden olan Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklanması sonrası AKP'den Sarraf'la bağını gizleme hamlesi geldi.

Dün gece yarısı Meclis'e gelen "Kişisel Verilerin Korunması" yasa tasarısı metnine AKP'nin önerisiyle "Kişisel verilerin yurt dışına aktarılması bazı durumlarda ülkemizin veya ilgili kişilerin menfaatlerine ciddi zarar verebilmektedir. Bu durumun engellenmesi amacıyla, Dışişleri Bakanlığı ya da ilgili kamu kurum veya kuruluşlarının bu hususta görüşü alınarak, Kurulun izin vermesinden sonra, verilerin yurtdışına aktarılması amaçlanmaktadır" ifadeleri ekledi.

Sözcü'den Emin Özgönül'ün haberine göre, AKP’lilerin önergesi ile eklenen ve muhalefetin “Reza Zarrab için mi getirildi?” kuşkusuna yol açan maddeye göre, veri paylaşımı kararını, Kişisel Verileri Koruma Kurulu verecek. Kurulun 3 üyesini Cumhurbaşkanı, 4 üyesini ise Başbakan seçiyor. Yasa tasarısına sokulan maddede “Uluslararası sözleşmeler hariç” vurgusu yapıldı. Türkiye ile ABD arasında kara para konusunda bilgi aktarımına ilişkin TBMM’den geçen bir sözleşme bulunmuyor.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, AKP’nin TBMM’ye gece yarısı getirdiği önerge ile yapılan değişikliğin “Reza Zarrab’a koruma kalkanı’’ olduğunu söyledi. 

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr