AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yeni anayasa, Cenevre görüşmelerine ve Cizre'de yaşananlarla ilgili açıklama yaptı.

"Yeni anayasa toplumsal barışın güçlendirilmesine, insan hakları düzeninin tam olarak kurulmasına dönük olarak tüm bunları kapsayacak mantıkla ele alınmalıdır" diye konuşan Çelik, "Tartışmalar otokrasi üzerinden yapılıyor. Denenmemiş bir sisteme otorite deniyor. Ancak elimizde de çoğu kez tökezlemiş bir parlamenter sistem var. Oturalım önerileri tartışalım. Rejim değil bir sistem tartışması yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

CENEVRE GÖRÜŞMELERİ
Cenevre görüşmeleriyle ilgili de konuşan Çelik, "Büyük bir iki yüzlülük sergileniyor. İnsan seli Türk sınırlarına dayanmış durumda. Halep bombalandı 70 bin kişi Türkiye sınırında. 'Cenevre'de görüşme yapayım, Suriye'de uçaklarla bombalamaya devam edeyim' samimiyetsiz bir yaklaşımdır. Ortaya çıkan tabloda muhalifler de biz de tepkliliyiz" diye konuştu.

"Suriye'de birlik hükümeti katliama meşruiyet kazandırmaktadır. Esad'ın kalıcılığı üzerinden müzakere süreci gayrimeşru kılar" sözlerini AKP adına yineleyen sözcü Çelik, "Bizim Suriye Kürtlerinin kazanımlarına karşıymışız gibi bir yaklaşım oldukça yanlıştır. Onlar kimsenin gündeminde değilken biz bu talebi iletmiştik. Buradaki PYD meselesinde şunu görelim, PYD ilk önce lejyoner bir grup gibi kullanıldı. O zamanki uyarılarımıza bakınız. Burada kanton oluşturmak diğer etnik gruplarının haklarını gasp anlamına gelir. PYD'nin silahlarını PKK'nın kullandığı açıktır. PYD diğer Kürt gruplarını dışlamaktadır. PYD Esad güçlerinin yanında oturur, onunla birlikte hareket ettiği çok açıktır" ifadelerini kullandı.

CİZRE'DEKİ YARALILAR
Cizre'de "Yaralıların kim olduğuna bakılmaksızın çalışıldığını" iddia eden Çelik, "Önümüzde sorunlu bir tablo var. Belli yerlerden cenazelerin alınması ile ilgili bir girişim olduğunda elimizden geleni yapıyoruz. Yalnız alınan cenazeler bile propaganda amaçlı bir yerde bekletilliyor, defnedilmiyor. Ambulanslara sürekli olarak ateş açılıyor. Bize gelen her ihbarı anında değerlendiriyoruz" dedi.

Çelik'in gündeme dair genel değerlendirmelerinin ardından soru-yanıt kısmına geçildi.

Rusya'nın yapacağı gözlem uçuşunu değerlendiren Çelik, şöyle konuştu:

Söz konusu uçuşlar 27 ülke tarafından imzalanmış bir anlaşma çerçevesinde ortaya çıkıyor. Anlaşma 1992'den bu yana var. Bu gözlem uçuşları yapılırken rotanın belirlenmesi konusunda ev sahibi ülkenin bir insiyatifi var. Talep edilen rota Suriye sınırından yatay geçen ve Hatay'a kadar giden bir rota. Buna mücbir sebeplerle izin verilmesi söz konusu değil. Rusya ile aramızda sıcak ve taze bi kriz var. Bir açık saha anlaşması gereği yapılacak gözlem uçuşu ne manaya geleceği ve bu kadar spekülatif bir uçuşun ne manaya geleceğini uluslararası kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr