AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, parti genel merkezinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklanmasını değerlendiren Çelik, tutuklamanın savcının tasarrufu olduğunu söyledi.

Çelik şunları söyledi:

"ABD'deki savcının tasarrufu bu konuda bir değerlendirme yapacak değilim. Oradaki yetkililer de açıklama yapıyor fakat ibretle izlediğim şudur; ABD'deki bir tasarruf üzerine Türkiye'deki siyasetin nasıl dizayn edileceğine, Sayın Cumhurbaşkanımız ve bazı arkadaşlarımızla ilgili nasıl karşıtlık üretilebileceğine dair hastalıklı bir faaliyet var.

Bunun dünden itibaren Türkiye'de haber ve yorum yapılma biçimine bakıldığında oradaki açıklamalarla, bir savcının tasarrufu olarak değerlendirilmesi gereken bir olay Türkiye'nin neredeyse iç siyasetini dizayn edecek bir tasarrufmuş gibi hatta aynı kişiler Türkiye-İran-ABD ilişkilerini şekillendirecek bir uluslararası ilişkiler teorisi bile buradan üretmeye kalktılar.

Maalesef herhangi bir olayı değerlendirirken nedensellik bağı olmayan ve hastalıklı bir takım muhalif çabalara, gerçek bağından koparılmış haber ve yorumlar yapılıyor. ABD'de bir savcı böyle bir tasarrufta bulunmuş bununla ilgili benim yapacağım bir değerlendirme yok. Bunun ötesinde Türkiye'nin içiyle ilgili şeylerin gerçek olduğunu düşünmüyorum."

Merkez Disiplin Kurulu'nda alınan kararları da açıklayan Çelik, partinin kurucu üyelerinden eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ın da aralarında olduğ 4 kişinin partiden ihraç edildiğini söyledi.

Yakış ile birlikte Adana Ceyhan Belediye Başkanı Alemdar Öztürk, Kahramanmaraş Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük ve Ankara Ayaş Belediye Başkanı Bülent Taşan da partiden ihraç edildi.

Çelik, gerekçeli kararın 28 Mart'ta açıklanacağını söyledi.

Ömer Çelik'in açıklamalarından diğer başlıklar şöyle:

"Dokunulmazlık parlamentolara verilmiş bir haktır. CHP'nin yaptığı gibi meseleyi dokunulmazlık müessesesinin ele alınması gibi yargılamamak gerekir. Parlamento her şeyin savunulduğu bir ortamdır. Ama nefret suçu savunulamaz ve teröre destek verilemez.

Dokunulmazlık parlamentonun saygınlığına gölge düşürülmemesi için konulmuş bir zırhtır. Parlamentonun saygınlığını içerden lekelemeye çalışanlarla ilgili gereken yapılacaktır.

Sayın Başbakanımız bizim çekinecek bir şeyimiz yok fezlekelere ait bütün dokunulmazlıkları kaldıralım dedi. Bu kadar birikmiş fezlekeyle ilgili siyasetin bu yükü taşımasına gerek yok. Yeni teklifler geldi, bunları arkadaşlarımız değerlendirecek.

Her seferinde yeni talep paketi gündeme getirerek işi yokuşa sürmeye gerek yok. Anayasa değişikliğiyle hepsini bir kerede görüşüp siyasetin üzerindeki bu yükü kaldıralım."

Kaynak: Haber.sol.org.tr