19 kişinin 2005 yılında yaptığı ortak başvuruyu karara bağlayan AİHM, "Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkının garanti altına alınmasını öngören 6. maddesini ihlal ettiğine" hükmetti.

Türkiye karar gereği, başvuru sahiplerine yaklaşık 90 bin Euro maddi tazminat ödeyecek.

Başvuru sahipleri, deprem sonrası 2000 yılında Türkiye'de açtıkları davada, "yıkılan evlerin inşaatında kalitesiz malzeme kullanıldığı ve yine inşaatın depreme karşı dayanıklılık standartlarına aykırı olduğu" gerekçesiyle inşaat şirketi aleyhine dava açmıştı. Yalova Mahkemesi, 2001 yılında aldığı kararda, "konutların inşaatlarının 1975 yılında tamamlandığı ve 10 yıllık zaman aşımının geçtiği" gerekçesiyle başvuruyu reddetmişti.

Başvuru sahiplerinin daha sonra Yargıtay'a yaptığı başvuru da reddedilmişti.

Yargıtay'ın başka bir dairesinin ise yine aynı depremle ilgili emsal bir davada "10 yıllık zaman aşımı" gerekçesini kabul etmeyip, aldığı başka bir kararın ardından açılan yeni davanın da sonuçsuz kalması üzerine evleri yıkılanlar, 2005 yılında AİHM'e başvurarak haklarını arama yoluna gitmişti.

AİHM'e başvuruda bulunanlar, Yargıtay'ın farklı dairelerinde emsal oluşturan iki davada farklı kararlar nedeniyle mağdur oldukları tezini savunmuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr