Geçtiğimiz gün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın düzenlediği "Tarihimize İz Bırakan Valide Sultanlar" programına katılan Emine Erdoğan konuşmasında "Osmanlı hanedanının kadın üyeleri ve harem her zaman ilgi çekici bir konu olmuştur. Oryantalistler bir takım hayali tasvirlerle zihinlerde Osmanlı kadınlarına dair olumsuz algılar üretmişlerdir. Nitekim eserlerine baktığımızda çoğu kez dünya zevklerine ve iktidar hırsına müptela kadınlarla karşılaşırız. Oysa harem, Osmanlı hanedan üyeleri için daha çok bir okuldur. Kadınların hayata hazırlandıkları, hayır faaliyetlerini örgütledikleri bir eğitim yuvasıdır. Bu yuvanın başında da valide sultanlar yer alır" ifadelerini kullanmıştı. 

Emine Erdoğan'ın bu sözlerine Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan'dan destek geldi. "Osmanlı’da harem daha çok bir eğitim yuvasıdır" sözlerinden dolayı Erdoğan'ın 'haksızlığa' uğradığını savunan yazar Ahmet Hakan, gazetesindeki köşesinde "Biz böyleyizdir: Söylenene değil, söyleyene bakarız" dedi.

Hakan'ın yazısından bir bölüm şöyle: 

“Vay sen misin bunları söyleyen! Sosyal medya kaynamış durumda. Bazı muhalif yayın organları coşmuş durumda. ‘Harem’ üzerinden Emine Erdoğan’a denmedik şey bırakılmadı, bırakılmıyor.

İyi ama aynı sosyal medyanın ve muhalif yayın organlarının her zaman el üstünde tuttuğu ünlü tarihçimiz İlber Ortaylı da Harem konusunda Emine Erdoğan gibi konuşmuyor mu?

Hatta İlber Hoca, bu konuda Emine Hanım’dan bile daha tutkulu açıklamalar yapmıyor mu?

...“Biz böyleyizdir: Söylenene değil, söyleyene bakarız. Bu yüzden…

-İlber Hoca söyleyince… Alkış tutarız.

-Emine Hanım söyleyince… “Auvvv” deriz. 

Hüseyin Aygün'den Emine Erdoğan'a harem ve enkaz yanıtı

Komünist Kadınlar'dan Emine Erdoğan'a: Altın varaklarla süslenmiş harem övgücüsü bir gerici

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr