change.org'da başlatılan bir imza kampanyası, hijyenik kadın pedlerinden alınan vergileri konu aldı.

İngiltere'de başlatılan kampanya; "Helikopterden, özel jetlerden, timsah etinden vergi alınmazken, neden hiyjenik kadın pedlerinden vergi alınıyor?" diye sordu.

ABD, Avustralya ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde olduğu gibi İngiltere'de de bu ürünlerden vergi alınıyor. Vergilerin doğrudan kadın sağlığını etkilediği belirtiliyor.

KADINLARIN YÜZDE 82'Sİ İÇİN BU MADDELER LÜKS

Tamponlar ve hijyenik kadın pedleri, lüks tüketim maddesi olarak tanımlanıyor. Halen dünya üzerindeki kadınların yüzde 82'si bu ürünlere ulaşamıyor.

Hindistan gibi kadınların adet dönemlerinin büyük bir tabu olarak algılandığı yerlerde, kadınların yüzde 70'i bu dönemlerde kullanılması gereken ürünlere erişemiyor ve "kendi yöntemleriyle" çözüm arıyor.

Örneğin Suriyelilerin bulunduğu mülteci kamplarında dağıtılan ihtiyaç kuponları, bu ürünleri kapsamıyor. Kadınlar bu ihtiyaçlarına ulaşmak için mücadele etmek zorunda kalıyor.

Afrika'da her 10 kız çocuğundan 1'i, adet gördüğü için okulu bırakmak zorunda kalıyor. Sierra Leone'de bu oran her 5 kız çocuğundan 1'i. Afganistan ve Nepal'de ise 10 kız ocuğunun 3'ü adet görmesiyle beraber okulunu bırakıyor.

UNICEF, konuya ilişkin yayınladığı bir raporda menstruel periyodları boyunca gerekli maddelere ulaşım sıkıntısı yaşayan kadınlarda üriner ve vajinal sağlık sorunlarının yaşandığını belirtti.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr