Basına sızan bildiriye göre zirvenin ardından sığınmacıların kullandığı Balkan güzergahının kapatılacağı açıklanacak. Alman basınında yer alan haberlere göre, sonuç bildirgesinde “Balkan güzergahında sığınmacıların düzensiz geçişi bitecek. Bu güzergah artık kapalı” ifadesi yer alıyor. 

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Balkan güzergahının kapatılmasını savundu. Alman ARD kanalında konuşan Kurz, Avusturya, Almanya ve İsveç gibi ülkelerin buraya gelmek isteyen insanların tamamını alamayacağını söyledi. Makedonya sınırında bekleyen sığınmacıların AB ülkesi Yunanistan’da da kalabileceklerini kaydeden Kurz, Yunanistan’ın kişi başı milli gelire göre Avusturya’dan daha az sığınmacı aldığını ve yeni yardımlar alacağını vurguladı.

Programa katılan Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas ise, sınırların kapatılarak soruna çözüm bulamayacağını söyledi. Bunun domino etkisi yaratacağına dikkat çeken Maas, sığınmacıların AB içerisinde dağıtılması gerektiğine vurgu yaptı. 

Öncelikle sığınmacıların Avrupa’ya gelişini durdurmak gerektiğinin altını çizen Maas, Suriye’de varılan ateşkesin bunun için iyi bir fırsat olduğunu kaydetti. Maas, Türkiye ile AB sınırlarını koruyan ve sığınmacıların AB sınırlarının dışından Avrupa ülkelerine dağıtılması için çalışıldığını söyledi.

 

 

 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr