Bülent Arınç'ın katıldığı bir programda AKP'yi sert sözlerle eleştirmesinin ardından Abdullah Gül Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmeye gitmiş AKP içindeki bazı isimlerin rahatsızlığını dile getirmişti. 

Görüşmenin ardından medyaya servis edilen bilgiler ikilinin yumuşak bir havada fikir alışverişinde bulundukları ve Saray'da 'birlik beraberlik havası'nın estiği yönündeydi. 

Cumhuriyet'ten Ayşe Yıldırım'ın aktardığına göre, Erdoğan'la Gül arasındaki görüşme söylenenlerin aksine sert havada geçmiş. Yıldırım, görüşmede Gül'ün Erdoğan'a "Başkanlık için ülkeyi yönetilmez duruma getirdiğini aktardı" ifadelerini kullandı. Görüşmenin ardından Bülent Arınç'ın yanına giderek 'mesaj' veren Gül çevresine “Her şeyi söyledim, fişini çektim çıktım” dediği de konuşuluyor.

Yıldırım yazısında şu ifadeleri kullandı: 

Kulislere göre Gül’ün ağır eleştirileri üç başlık altında toplanıyor: İç politika, dış politika, parti kadroları. Ama önce görüşmenin nasıl geçtiğinden başlayalım. Malum üç saate yakın süren bir görüşme olmuştu. Bu kadar uzun sürmesi de kafaları karıştırmıştı. Anlatılanlara göre görüşmenin ilk bir saatinde Erdoğan konuşmuş. Ama siyaset değil, konuya girmek yerine genel geçer şeylerden konuşmayı seçmiş. Biraz da Saray’ını anlatmış. Saray’ın büyüklüğünü düşününce insanın aklına bir saatten daha da uzun konuşabilirdi diye geçiyor. Neyse. Gül sabretmiş dinlemiş ama dayanamamış ve konuyu kendi geliş amacına çekerek konuşmaya başlamış. Saray’a bazı şeyleri söylemeye geldiğini ifade etmiş.,

Tek bir amaç için, başkanlık uğruna ülkeyi yönetilemez hale getirdiğini anlatmış. İçerideki karmaşadan, dışarıda süren savaştan, ülkenin içine çekildiği bataklıktan ve dış politikanın başarısızlığından söz etmiş. Başkanlık hayalinden vazgeçmesi gerektiğini hissettirmiş. Yine kulislere göre bunun üzerine Erdoğan, “Gel sen de sorumluluk al, dış politikanın koordinasyonunu sana verelim” önerisinde bulunmuş. Bu sürrealist öneri Gül için başka bir eleştirinin de önünü açmış. “Hayır” diyen Gül’ün, birlikte yola çıktıkları partinin kurucularından kimsenin kalmadığını anlattığı söyleniyor.

Tüm bu konuşmanın sonunda Erdoğan’ın ne söylediğini merak ediyorsunuzdur. Ankara kulislerine göre sadece dinlemiş.,

Normal şartlarda bu gibi görüşmelerin ardından kimseyle konuşmayan Gül, bu kez doğrudan Arınç’ın evine giderek en yüksek perdeden mesajını vermişti: Yanınızdayım, sizinleyim.

Gül’ün yakın çevresine görüşmeyi anlatırken her ne kadar Ankara’da tedavi gören anne ve babasını ziyaret edeceği bilinse de, “İstanbul’dan Ankara’ya sırf bu amaçla geldiysem bu önemlidir” türünde cümleler kurduğu ve “Her şeyi söyledim, fişini çektim çıktım” dediği de konuşuluyor.

MERKEZ PARTİ İDDİASI
Yıldırım AKP'deki muhaliflerin Abdurrahim Karslı tarafından kurulan Merkez Parti'de örgütlenebileceğini aktarırken aynı zamanda AKP içinden yeni bir partinin çıkabileceğini de bu ayrışmannın 'Erdoğan karşıtları' ile 'Erdoğan sevdalıları' arasındaki ayrışmadan doğacanı vurguladı.  
 

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr