Dün toplanan Anayasa Uzlaşma Komisyonu CHP'nin masadan kalkmasıyla dağılmış; AKP tarafından yapılan açıklamada komisyona üç parti ile devam edilebileceği belirtilmiş, CHP ise 'aslı istenen tek adam rejimidir' diyerek masadan kalkma gerekçesini açıklamıştı. 

Konuyla ilgili yeni bir iddia da Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'den geldi. Selvi, 'AK Parti’nin B planı' başlıklı yazısında AKP'nin kendi hazırladığı Anayasa taslağını Meclis Başkanlığı'na sunacağını söyledi. "Taslağın başkanlık sistemine göre hazırlanacak. Burada dert başka. Cumhurbaşkanlığını rejimin son kalesi olarak gördüler" diyen Selvi, "Bu uğurda darbeler yapıp, muhtıralar verdiler, 367 kararları çıkardılar. Başarılı olamadılar. Bu kez de dertleri Erdoğan'ı başkan yaptırmamak. CHP bunun için masayı devirdi ama galiba masanın altında kaldı" ifadelerini kullandı. 

Selvi'nin yazısından bir bölüm şöyle: 

AK Parti'nin yol haritasına gelince. Sonuna kadar uzlaşmayı zorlayacaklar. Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın liderlere yaptığı çağrının sonucu beklenecek. Eğer CHP masaya dönmezse, üç parti ile yola devam edilecek. Eğer masayı dağıtacaksa AK Parti'nin dağıtması gerekir. Yüzde 50 oy oranı ve 317 milletvekiline sahip olan parti, uzlaşma komisyonunda dört partiden biri olmayı kabul ediyor ama yüzde 25 oy oranı sahip olan parti, yüzde 75'i temsil eden üç partinin iradesini yok sayıyor. Bu bir dayatmadır.

AK Parti cephesindeki hava şu: Uzlaşmayı sonuna kadar zorlayacaklar. Bu sürecin tüketilmesi gerekiyor. Futbol deyimiyle söyleyecek olursak, “AK Parti bitti demeden, bu komisyon bitmez” havasındalar. Ancak diğer muhalefet partileri de komisyondan çekildiklerini ilan ederlerse o zaman yeni bir durum ortaya çıkacak.

AK Parti'nin B planı o zaman devreye girecek. Başkanlık sistemine göre hazırlanan Anayasa taslağı TBMM'ye sunacak.

Burada dert başka. Cumhurbaşkanlığını rejimin son kalesi olarak gördüler. Bu uğurda darbeler yapıp, muhtıralar verdiler, 367 kararları çıkardılar. Başarılı olamadılar. Bu kez de dertleri Erdoğan'ı başkan yaptırmamak. CHP bunun için masayı devirdi ama galiba masanın altında kaldı.

Kaynak: Haber.sol.org.tr