Dün AB’nin merkezi Brüksel’de gerçekleştirilen ve tüm dünyada büyük yankı bulan cihatçı terör saldırısının ardından ABD’li yetkililer Belçika istihbaratına ağır eleştiriler yöneltti.

The Daily Beast’e konuşan bir ABD’li üst düzey istihbaratçı, saldırının Belçika istihbaratının “çocukça beceriksizliğinden” kaynaklandığını öne sürerken yaşanan olayı “rezalet” olarak niteledi.

Demokrat Partili İstihbarat Komitesi üyesi Adam Schiff de MSNBC’ye verdiği mülakatta saldırıyla ilgili Belçikalı yetkilileri suçladı. Schiff, “Belkçika istihbarat ve emniyet güçlerinde yer alan insan kaynaklarını güçlendiriyordu, ancak bugün oynan kovalamaca oyununun vahim sonuçlarıyla karşı karşıyayız,” dedi.

The Daily Beast’e konuşan yetkili ise, “Avrupa Birliği’nin tamamında son 20 yıldır bir cihatçı ağı örülüyor. Buna rağmen ancak şimdilerde bu konunun üzerine gidiliyor. (Belçika istihbaratını kastederek) Bu kişilerle temas kurduğumuzda, altını kalınca çizerek ifade ediyorum, adeta çocuklarla muhatap oluyoruz. Bu kişiler hiç aktif değiller, neler döndüğünün farkında da değiller. Üzülerek itiraf etmek gerekir ki ülkeleri çoktan ele geçirilmiş durumda,” şeklinde konuştu.

'Belçika'da gerçek bir hükümetimiz yok, bürokrasi bölünmüş durumda'

Fransız terörizm uzmanı Gilles Kepel saldırıyla ilgili olarak, “cihatçılar Avrupa’nın batının zayıf karnı olduğunu, Belçika’nın da Avrupa’nın zayıf karnı olduğunu düşünüyorlar,” yorumunda bulundu.

Son dönemde Avrupa’nın çeşitli yerlerinde gerçekleştirilen cihatçı saldırıların bir biçimde Belçika ile bağlantılı olduğuna dikkat çeken Kepel de, Belçika istihbaratının cihatçı ağının izini sürmek konusundaki yetersizliğine değindi.

Kepel, her bir teröristi takip edebilmek için 20-25 civarında uzmanın görevlendirilmesi gerektiğini, bir teröristin yeri geldiğinde 20 farklı telefon kullandığını ve bunların her birinde gerçekleştirilen görüşmelerin ayrı uzmanlarca izlenmesi gerektiğini ifade etti.

Dün yaşanan saldırıdan yaklaşık bir hafta önce BuzzFeed’e konuşan bir Belçikalı istihbaratçı, devletin terörizmle mücadeleye gerektiği kadar insan kaynağı aktaramadığını belirtmiş, “açıkçası terörizmle bağlantılı oldukları sanılan yüzlerce kişiyi gerektiği gibi izleyecek yeterli altyapımız bulunmuyor” demişti.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr