İstanbul'da suikast sonucu öldürülen eski Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Abdi İpekçi, ölümünün 37. yılında Zincirlikuyu Mezarlığı'nda anıldı. 

Törene İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi İzet'le birlikte gazeteci meslektaşları katıldı. 

Nükhet İpekçi İzet, yaptığı konuşmada “Her tür öldürmede, her tür yok etmede, hiç tarafsız, hiç amasız, hiç mesafesiz, hep birlikte daha çok var olabilsek. Olabilsek ama var olma adına, yok etmeye kalkışmasak. Birbirimize saldırmadan, kumpaslar kurmadan, varsayımlar yaratmadan, hakaretler, iftiralar, tehditler savurmadan olabilsek” dedi, Can Dündar'ın kendisine cezaevinden yolladığı mektubu okudu.

KATİLİ SERBEST

Abdi İpekçi 1 Şubat 1979'da İstanbul Maçka'daki evinin yakınlarında arabasında iken faşist tetikçi Mehmet Ali Ağca tarafından vurularak öldürülmüştü. 

Ağca, bir süre sonra Maltepe Askeri Cezaevi'nden üzerinde asker elbisesi ile firar etti. Kendisine sağlanan sahte pasaport ile yurt dışına çıkan Ağca Vatikan’da Papa’yı vurdu. Papa yaralı şekilde kurtulurken Mehmet Ali Ağca ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Uzunca bir süre İtalya’da cezaevinde kalan Ağca daha sonra Türkiye’ye iade edildi. Türkiye’de ise tartışmalı bir şekilde 18 Ocak 2010 tarihinde salıverildi.

Kaynak: Haber.sol.org.tr