McGurk, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde düzenlenen "Irak ve Suriye'den Libya ve ötesine, gelişen IŞİD tehlikesi" oturumunda konuştu.

Rusya’nın IŞİD’e yönelik operasyonları sekteye uğrattığı iddiasına katıldığını söyleyen McGurk da “Ruslar büyük oranda muhaliflere saldırıyor ve muhalifler bizim IŞİD’e karşı birlikte savaştığımız bir grup. Ruslara bunu defalarca söylüyoruz ve ciddi bir kaygı duymaktayız. Rusya'nın yaptıkları direkt IŞİD'in işine yarıyor” şeklinde konuştu. 

IŞİD'i, Irak ve Suriye'deki temel yapılanmaları, dünyanın farklı bölgelerindeki bağlantıları ve IŞİD'e bağlılığını ilan eden diğer örgütler şeklinde üç ayrı kategoride ele aldıklarını dile getiren McGurk, "Suriye'de gösterdiğimiz başarılardan dolayı, şu anda IŞİD, yabancı savaşçılarını farklı bölgelere çekmeye çalışıyor" diye konuştu.

McGurk, IŞİD'e yönelik operasyonlarda özellikle yabancı savaşçıların bölgeye gelişi konusunda ciddi mesafe kat edildiğini, bunda özellikle "Türkiye'nin Suriye sınırının 98 kilometrelik kısmını kapatmasının etkili olduğunu" dile getirdi. McGurk, IŞİD'in artık yabancı savaşçılarına Libya gibi farklı ülkelere gitmesi yönünde çağrılar yaptığını söyledi.

IŞİD'in Libya'da yapılanmasını "Çok ciddi bir kaygı olarak" değerlendiren McGurk, Kuzey Afrika'daki Mısır ve Tunus gibi ülkelerde de IŞİD'in tehlikeli hale geldiğini belirtti.

‘KÜRT GRUPLARI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
"Türkiye, IŞİD'e karşı savaşan bazı Kürt grupları kabul etmiyor, bu konuda görüşünüz nedir?" sorusuna karşılık McGurk, Türkiye'nin "PKK'ye karşı verdiği mücadelede yanlarında durduklarını fakat Suriye'nin kuzeyindeki Kürt grupları desteklemeye devam edeceklerini" söyledi.

McGurk, "PKK, Türkiye'yi ciddi bir şekilde tehdit etmektedir, bunu tanımalıyız. Bu yaz, PKK, Türk güvenlik güçlerini öldürdü. Türkiye'yi PKK'ye karşı korumak istiyoruz. Fakat aynı zamanda biz Kuzey Suriye bölgesindeki Kürtleri IŞİD'e karşı güçlendirmek istiyoruz. Kürtler Suriye'nin bir parçası olmak istiyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber.sol.org.tr