Suriye için "siyasi çözüm" için müzakereler sürerken, "muhalefet" ve Şam yönetiminden açıklamalar geldi.

AFP'de yer alan bir habere göre, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Riyad merkezli "muhalefet" grubuna, masaya oturmaları için baskı yaptı.

Riyad merkezli Yüksek Müzakere Komitesi (HNC) üyelerinden Fuad Aliko, Kerry'nin haftasonu yapılan görüşmede, masaya oturmadıkları takdirde muhalifleri "dostlarını kaybetmekle" tehdit ettiğini söyledi.

RUSYA VE SURİYE'YE SUÇLAMA
Aliko, Cenevre müzakerelerine katılıp katılmayacaklarını belirlemek için yarın son kez toplanacaklarını da sözlerine ekledi. Aliko, Kerry'nin tavrının, ABD'nin artık muhalifleri siyasi ve askeri olarak desteklemeyeceğinin işareti olduğunu ileri sürdü.

Reuters'e konuşan Yüksek Müzakere Komitesi üyelerinden Salim el-Muslat ise, Rusya ve Suriye hükümetini barış görüşmelerinin önüne engel çıkartmakla suçladı. 

HNC müzakerelere başlamak için hava saldırılarının durdurulmasını, "muhalif" kontrolündeki şehirlerde ordu kuşatmasının kaldırılması ve tutukluların serbest bırakılmasını şart koşuyor.

SURİYE'DEN REST
Öte yandan Suriye hükümetinin Cenevre’deki müzakerelerde silahlı grupların temsilcilerinin yer alması durumunda görüşmelere katılmayacağı bildirildi. Lübnan’da yayımlanan ed-Diyar gazetesi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Suriye hükümet temsilcilerinin "teröristlerle" müzakere masasına oturmayacağını vurguladığını belirtti. 

Yakın Doğu Haber'in haberine göre, BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura’nın, Esad'ın "Teröristlerle müzakere masasına oturmayacağız" şeklindeki sözünü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye ilettiği ifade edildi. Steffan De Mistura, Suriye hükümetinin Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde belirlenen heyette İslam Ordusu adlı silahlı grubun liderlerinden Muhammed Alluş’un yer almasına itiraz ettiğini söyledi.

ABD VE RUSYA UZLAŞMAYA ÇOK YAKIN
Bloomberg'de haftasonu yer alan bir analizde ise, Washington ile Rusya'nın Suriye konusunda bir uzlaşmaya çok yakın olduğu iddia ediliyordu.

ABD ve Rusya'nın Cenevre'ye katılacak muhalefet gruplarında yaşadıkları anlaşmazlık nedeniyle bugün başlaması planlanan müzakerelerin ertelendiğine dikkat çeken Bloomberg, BM Suriye Özel Temcilcisi Staffan de Mistura'nın iki ayrı muhalefet bloğunu görüşmelere çağırarak sıkışmayı aşacağını iddia etti.

Batılı bir diplomatın aktardığına göre, Moskova, ayrı muhalefet delegasyonlarının çağırılması karşılığında, daha önce itiraz ettiği Suudi destekli İslam Ordusu'nun müzakerelere katılmasına ses çıkartmayacak.

25 Ocak'ta (bugün) başlaması planlanan Suriye müzakereleri, muhalif delegasyon hakkındaki anlaşmazlık nedeniyle ertelenmişti.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr