Afrika'nın gözlerden uzak "iç savaş"ını yaşayan Güney Sudan'da, savaşın korkunç bilançosunun ne olduğu hâlâ tam olarak bilinmiyor.

AFP'nin haberine göre, Birlemiş Milletler (BM) daha savaşın ilk aylarında 10 bin ölü rakamını vermişti. Kasım 2014'te ise, Uluslararası Kriz Grubu'nun verdiği rakam 50 bindi.

İsmini vermek istemeyen yardım çalışanları ise, gerçek sayının 300 binin üzerinde olduğunu söylüyor.

Obama'nın Güney Sudan'daki çocuk askerleri

Şiddetin seviyesinin ve yoğunluğunun başka yerlerde gördüğü şiddetin çok üzerinde olduğunu belirten bir yardım görevlisi, toplamda 30 yardım görevlisinin 2013 sonunda başlayan savaşta öldürüldüğünü kaydediyor.

Savaşın doğrudan öldürdüğü insanların yanı sıra, ablukalar nedeniyle 40 bin kişinin açlıktan ölme tehlikesi altında yaşadığına dikkat çekiliyor.

BM verilerine göre 2.3 milyon kişi evini terk etmek zorunda kalırken, 15 bin "çocuk asker"in de savaştırıldığı bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler: Güney Sudan'daki iç savaşı İsrail silahları besliyor

BM Kalkınma Programı tarafından yapılan bir ankete göre, Güney Sudan'da yaşayanların yüzde 63'ü savaşta bir yakınını kaybetmiş.

Güney Sudan, ABD ve İsrail tarafından destekleniyordu. İç savaşta, İsrail yapımı silahların kullanıldığı BM raporlarına da girmişti.

Ayrıca, ABD tarafından desteklenen Güney Sudan ordusunun kadınları kaçırdığı, tecavüz ettiği ve yaktığı ortaya çıkmıştı.

Yine Güney Sudan ordusunun çocuk militanlarının da olduğu ortaya çıkmış ve ABD'nin bu orduya verdiği destek sorgulanmıştı.

ABD destekli Güney Sudan ordusu kadınları diri diri yakmış

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr