WP'nin haberine göre ABD Senatosu'nun kimi üyeleri Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı'nın Capitol Hill'da yaptığı görüşmlere rağmen Suudi Arabistan'ın Suriye'ye dönük hava saldırılarını canlandırma ve karadan yürütülecek operasyonlara başlama çağrılarına şüphe ile yaklaşıyor. Suudi Arabistan bu haftanın başlarında IŞİD'e karşı mücadelede kara birliklerini devreye sokabileceğini ifade etmişti. ABD senatörlerinin bir kısmı ABD'nin Suriye'de özel birliklerini arttırma planının yanında Suudiler'in bu katkısının gerçekliğe kavuşup kavuşmamasını şüphe ile bekliyor.

Senato'nun Dış İlişkiler Komitesi üyesi Bob Corker, Suudiler'in kara birliği desteği sözüne dair "Yalnızca çok fazla laf duyuyorum" dedi. Komitenin kıdemli üyelerinden Ben Cardin duraksayarak "Biz elbette çabalarını ne kattıklarını görerek değerlendireceğiz" dedi. Corker ve Cardin, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ile görüşen 12 ABD'li yetkiliden ikisi. Cubeyr yapılan röportajlarda "Biz ABD öncülüğünde koalisyonun Suriye'ye birliklerini göndermesi durumunda özel birliklerimizi göndermeye hazır olduğumuzu söyledik; şu an planın neye benzediğini görmek için bekliyoruz" derken ayrıca Suriye'ye özel birliklerini göndermek için hazırlanmış olduklarını da kaydetmişti.

Pentagon yetkililerinin Suudiler'in destek sözü vermelerinden olumlu etkilendikleri bildiriliyor. Ancak Senato üyelerinin tamamı aynı görüşte değil. Senato üyesi Tim Kaine Suudi Dışişleri Bakanı Cubeyr ile görüşenler arasında, Kaine "Suudiler'in neden satranç tahtası üzerindeki ilk hamleyi ABD'den beklediğini bilmiyorum. Bu bölge kimin bölgesi? Kimin ilkesel sorumlulukları var? Biz bölgedeki terörizm tehtidine karşı bölgesel güçlerle ortaklık geliştirmek istiyoruz ancak Suudiler'in ancak bizim liderlik edeceğimiz operasyonlara katılma fikrinin nasıl işleyebileceğini anlayamıyorum" dedi. Kaine ABD Kongresi'nin ABD'li birliklere IŞİD'e karşı askeri operasyon düzenleme yetkisini acilen vermesi gerektiğini düşünüyor.

Suudilere karşı çekimser olmayan Senato üyeleri de var; senatör John McCain halihazırda ABD'nin binlerce kara birliğini anti-IŞİD saldırılarında Suriye'de mobilize etmiş olduğunu ve Suudiler'in de bu saldırılara destek vermesinde bir sorun görmediğini söylüyor. McCain Suudiler'in desteğine dair soruları "Suudiler ile uyum içerisinde çalışmalıyız, onlardan önce ya da sonra değil, onlarla birlikte" dedi.

ABD'nin askeri kanadı ise çok daha karamsar. Savunma Bakanlığı yetkililerinden General Vincent Stewart "Suudiler'in böyle bir savaşa girecek kapasitesi olduğunu düşünmüyorum. Bana göre Suudiler'in buradaki esas fikri 'nasıl daha çok ABD'liyi bu oyuna sokarız?'"

Pek çok Cumhuriyetçi senatöre göre ABD'nin Suudiler'in tutumundan bağımsız daha çok kara birliğini IŞİD'e karşı hazırlaması gerekiyor. Senatör Richard Burr "Eğer biz bir şey yapmazsak, onlar da yapmayacaklar ancak koalisyon birliklerinin ne yapması gerektiğine karar verdiğimizde onlar da yükün altına girecekler; bence söyledikleri 'eğer bir stratejiniz varsa, dahil olacağız' demenin diplomatik bir yolu" dedi.

Kaynak: Haber.sol.org.tr