ABD ile Rusya arasında varılan Suriye ateşkesinin, bizzat masaya oturanlar tarafından bozulabileceğine ilişkin iddialar gündeme geliyor.

Wall Street Journal'dan Adam Entous'un haberine göre, Obama yönetiminin üst düzey askeri ve istihbarat danışmanları, Suriye'deki ateşkese karşı hamleler yapmaya hazırlanıyor.

Rusya'nın ateşkese bağlı kalmayacağına "ikna olan" bu ekip, Rusya'nın üzerindeki baskıyı artırmak için yollar arıyor. Bu yollar arasında, Rusya'nın vurduğu silahlı gruplara gizli askeri yardımı genişletmek de var.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisinin aktardığına göre, toplantılarda "Rusya'ya gerçek acılar çektirecek yeni yaptırımlar"ı talep edenler arasında Savunma Bakanı Ash Carter; Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ve CIA şefi John Brennan da bulunuyor.

Ancak yetkililer, CIA destekli silahlı gruplara desteğin artırılmasının şu aşamada gerçek bir farklılık yaratıp yaratmayacağının belirsiz olduğunu söylüyorlar.

Yine yetkililer, Carter ile Dunford'un Obama'ya resmî tavsiye yazıları yazmadığının da altını çiziyor.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, Obama yönetiminin Rusya'yı "verdiği sözlerle değil, eylemleriyle yargılayacağını" aktarıyor.

Aynı yetkili, ABD'nin çabalarının Rusya'yı hedeflemediğini, ancak Rusya'nın Suriye'de bir bataklığa saplanacağını ve ancak bu şekilde, kendi kendine acı vererek, Esad'a destekten vazgeçebileceğini iddia ediyor.

ABD'nin hedefleri arasında, CIA programını genişletmenin yanı sıra, "ılımlı muhaliflere" Rus hava saldırılarına karşı istihbarat desteği sağlamak da bulunuyor.

Bir başka olasılık, Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımların artırılması. Ancak ABD yönetimi, Avrupa ülkelerinin bu hamleyi destekleyip desteklemeyeceğinden emin değil.

Geçen hafta devam eden ateşkes görüşmelerinde, Rusya'nın ABD-Rusya askeri işbirliği hakkında yaptığı açıklama nedeniyle, Amerikan temsilcilerinin masadan kalkma noktasına geldiği de iddia ediliyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a göre, Moskova yönetimi ABD ile ABD'nin IŞİD karşıtı koalisyon partnerleri arasında bir yarık yaratmaya çalışıyor. Bu vesileyle, Bakanlığa göre, ABD'nin Rusya'nın Suriye'deki askeri operasyonlarını ve Esad'ı desteklediğine dair bir görüntü yaratmaya çalışılıyor.

John Kerry'nin aksine, Ash Carter'ın ateşkes sürecinin başarısız olacağına inandığı ve bu süreci "dalavere" olarak nitelendirdiği söyleniyor.

Ancak Obama'nın, CIA programının genişletilmesine vereceği cevap henüz bilinmiyor. Bununla birlikte, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, daha önceki CIA programlarının başarısızlığını dile getirerek Obama'nın vereceği cevap konusunda ipuçları sundu.

Obama'nın 2013 yılındaki CIA programına onay vermesinin nedeni olaraksa, CIA'in Türk ve Suudi istihbaratları üzerindeki etkisini kullanarak, silahlı gruplara karadan havaya füze vermesini engellem gösteriliyor.

ABD istihbarat teşkilatları ise, Beyaz Saray'ın "ılımlı muhalefet"in Ruslar tarafından ezilmesine göz yumması durumunda, Suudilerin ya da başka bir grubun Washington'daki savunma hatlarını yararak Suriye'deki gruplara karadan havaya Manpad füzeleri verebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr