ABD'nin Libya politikasına ilişkin ABD içinde tepkiler gelmeye devam ediyor.

Foreign Policy'den Micah Zenko'nun "Libya savaşı hakkındaki büyük yalan" makalesinde aktardığına göre, Clinton 2014 yılında yazdığı hatıralarında ("Hard Choices"), 2011 yılında Libya'da uçuşa yasak bölge oluşturmanın, "sivilleri korumak" için NATO'nun sorumluluğunda olduğunu savunuyor.

Clinton'ın bunu söylediği zaman Mart 2011, ancak hatıralarda neredeyse 7 aylık bir boşluk var. Clinton, yazın sonuna doğru "isyancılar rejim güçlerini geri itti. Ağustos'un sonuna doğru Trablus'u ele geçirdiler ve Kaddafi ailesi çöle kaçmak zorunda kaldı" diyor. 

Ancak Zenko, Libya operasyonunun en başında bu yana bir "rejim değişikliği" operasyonu olduğuna dikkat çekiyor. 

Zenko'ya göre, Kaddafi'ye bağlı güçlerin Libya'daki sivillere yönelik tehdit potansiyeli, NATO güçleri ve "isyancılar" tarafından ilk 10 günde ortadan kaldırılmıştı.

Daha sonra, NATO'nun hava desteği, aslında geri çekilmekte olan orduya karşı, "isyancıların" saldırmasına ve ilerlemesine vesile olmuştu.

Ekim 2015'te ABD Kongresi'ndeki bir Libya oturumunda, Clinton "Geldik, gördük ve o [Kaddafi] öldü dediniz. Clinton doktrini bu mu?" sorusuna, "Hayır, o NATO ve ortaklarımız tarafından ica edilen askeri misyonun sona ermesinin verdiği rahatlığın ifadesiydi" demişti.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr