ABD Dışişleri Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında tahliye kararı vermesinden memnuniyet duyduklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, düzenlediği basın toplantısında konu ile ilgili olarak kendisine yöneltilen bir soruyu, "Açıkçası, yargılama süreci bile olmadan hapse atılan iki gazetecinin serbest bırakılmaları kararından memnuniyet duyuyoruz. Konuyu yakından izlemeyi sürdüreceğiz. Bu bizim için temel değerlerden biri, basın özgürlüğü konusu Türkler, Türk toplumu, Türk demokrasisi için de temel değerlerden biri ve anayasa tarafından da güvence altında" diye yanıtladı.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin yaptığı açıklamaların, anayasayı ayaklar altına almak olduğuna ilişkin yorumlar var, sizing yorumunuz nedir" şeklindeki soruya Toner, "Bunu, Erdoğan'ın anayasayı ayaklar altına alıp almadığı biçiminde karakterize etmeyeceğim. Ancak, herhangi bir hükümetin basın ve düşünceyi açıklama özgürlüğünün canına ot tıkama ve sindirme girişimlerine ilişkin kaygılarımız konusunda endişelerimizi her zaman dile getirdik" diye karşılık verdi.

ERDOĞAN MÜTTEFİKİNİZ Mİ?

Mark Toner, "Siz her zaman Türkiye müttefikimiz diyorsunuz, Erdoğan demiyorsunuz. Erdoğan gerçekten sizin müttefikiniz mi" şeklindeki bir soruyu da, "Biz çeşitli konularda Türkiye'nin liderleri ile, Türk Hükümeti ile Türkiye ile çalışmaktayız. Onlar bir NATO müttefiki. Açıkçası her konuda aynı fikirde değiliz, ama bir çok konuda görüş birliğindeyiz. Türkiye'nin İŞİD'e karşı mücadelede verdiği katkıya müteşekkiriz ve Türkiye ile birlikte çalışmayı sürdüreceğiz" diye yanıtladı.

Toner, başka bir gazetecinin "Yani biz güvenle, ABD Türk liderlere mahkeme kararına saygı gösterme çağrısı yaptı diyebilir miyiz" sorusuna da, "Evet, öyle düşünüyorum. Tam olarak sizin ağzıma sokmaya çalıştığınız sözcükler gibi değil. Ama konu ile ilgili değerlendirmelerime bakarsanız, bu bize göre bir basın özgürlüğü sorunu ve yargılama öncesi tutuklama ardından tahliye kararını destekliyoruz" yanıtı verdi.
 

Kaynak: Haber.sol.org.tr