ABD Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in, "Suriye’de herhangi bir kara operasyonunun bir dünya savaşına dönüşebileceği yönündeki" yorumlarını değerlendirdi.

Toner, “Rusya’nın Esed'a destek vermesi ve Halep’i kuşatma altına alması, durumu daha da beter bir hale getirdi ve siyasal çözüm arayışlarını zora soktu” iddiasında bulundu.

PYD’nin ABD gözündeki durumuna ilişkin konuşan Toner, “PYD’yi Suriye’de IŞİD'’e karşı mücadele eden, Suriyeli Araplar, Türkmenler gibi gruplardan biri olarak görüyoruz” dedi.

Toner, PYD’nin direkt olarak Esad'ı hedef almadığını fakat IŞİD'e karşı etkili bir grup olduklarını anlatarak “Resmen muhalifler içerisinde yer almıyorlar” dedi. 

“Türkiye’nin Esad yönetimi ve muhalifler arasındaki barış görüşmelerinde PYD’yi muhalif saflarında istememesi normal değil mi?” şeklinde yöneltilen bir soru üzerine ise Toner, “Suriye’de farklı gruplar ve farklı çıkarlar üzerine kurulmuş karışık durumu ele aldığımız zaman, PYD’yi hesaba katmak gerekir. Fakat Cenevre’deki görüşmelere dahil edilmemişti” yorumunu yaptı. 

PYD’nin sadece IŞİD’e karşı savaşmadığı, "muhaliflere karşı savaştığı yönündeki haberlere" de değinen Toner, “Hangi grubun hangi gruba karşı savaştığına dair çok fazla haber görüyoruz. Aslında muhaliflerin peşinden gittiklerini zannetmiyorum. Onların sadece IŞİD’e yoğunlaşmasını istiyoruz. Muhaliflerle karşı karşı geldikleri zaman endişelerimizi dile getirdik” dedi. 

Toner ayrıca, Washington’da bazı temaslarda bulunan HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ve Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy’un, ABD Dışişleri Bakanlığında Avrupa ve Avrupa-Asya İlişkileri ve Demokrasi bürosundan yetkililerle bir görüşme yaptığını söyledi. 

Kaynak: Haber.sol.org.tr