Wikileaks tarafından açıklanan yeni ABD diplomatik belgeleri, Washington'un Bolivya'da yürüttüğü "yıkıcı" faaliyeti gözler önüne seriyor.

Prensa Latina'daki habere göre, 2006 yılına kadar giden gizli belgelerde, ABD Bolivya'nın doğusundaki Media Luna bölgesinde faaliyet yürüten ayrılıkçı harekete 4 milyon dolar "yardım"da bulundu.

Parayı ayrılıkçılara ileten ABD kurumu tanıdık: Birleşik Devletler Uluslararası Kalkın Ajansı (USAID).

Bu bölge 2008 yılında ayrılıkçılarla Morales hükümeti yanlıları arasındaki çatışmalara sahne olmuştu. ABD'nin aynı zamanda ayrılıkçı muhalefetin şiddet eylemlerinden de haberdar olduğu ortaya çıktı.

ABD'nin bildiği planlar arasında, gaz botu hattını havaya uçurarak, merkezi hükümeti bölünmeye razı etmek de yer alıyordu.

Belgeler, Washington'un Evo Morales'in öldürülmesini "muhtemel" olarak değerlendirdiğini, ayrıca Laz Paz'da Morales'e yönelik bir darbe ihtimalinden de haberdar olduğunu gösteriyor.

Belgelerde, Morales muhalifi gazeteci Carlos Valverde'nin 2007 yılında ABD Büyükelçiliği ile temasa geçerek Evo Morales'in bir "kendi kendine darbe" planladığını ve parlamentoyu dağıtacağını haber verdiği de ortaya çıktı.

2006-2009 tarihleri arasında belgeleri, Norveçli araştırmacı Eirik Vold inceledi. Vold, Wikileaks'in ele geçirdiği ABD-Bolivya belgelerinin 14 binin üzerinde olduğunu söyledi.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr