ABD'nin Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı yürüttüğü "Doğal Kararlılık Operasyonu"nun Sözcüsü Albay Steven Warren, son gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Warren, Afrin'den doğuya doğru hamle yapan Kürtlere henüz havadan destek vermediklerini, ancak bunun "kesinlikle düşünülen bir şey olduğunu" söyledi.

Warren, Suriye'de son günlerde yaşanan hastane vurma olaylarından Rusya ve Suriye'yi sorumlu tutarken, Rusya'nın bombardımanının "Esad'ın barbar diktatörlüğünün yerini sağlamlaştırdığını" öne sürdü.

Warren, Irak Ramadi'de mayın temizleme faaliyetlerinin sürdüğünü, güvenlik sağlanır sağlanmaz sivillerin geri dönüşünün sağlanacağını kaydetti.

Suriye BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi'nin, "Halep'in kuzeyinde savaşan Suriye ordusu ve Kürtler, Suriye hükümeti ve tüm Suriyeliler için savaşıyor" sözünün hatırlatıldığı Warren, Afrin Kürtlerinin Şam ile işbirliği yaptığına dair bir kanıt olmadığını, onların doğuya ilerleyişinin, "rejimin kuzeye ilerşeyişini engellemek için" olduğuna inandıklarını söyledi.

Warren, Kürtlerin doğuya ilerlemesi ve ilerledikleri bölgelerde IŞİD'in olmamasıyla ilgili olarak da "Evet, birlikte çalıştığımız güçlerin IŞİD'e ya da başka şeylere odaklanmasını istiyoruz. Ama bunu elbette anlıyoruz. Biliyorsunuz, bu bir iç savaş" dedi.

Warren ayrıca, YPG'nin ilerlediği bölgede başka ABD destekli grupların da bulunduğunun hatırlatılması üzerine, "Birbirleriyle değil, IŞİD'le savaşmalarını istiyoruz" dedi.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr