Avrupa Birliği (AB) liderleri Brüksel'de Avrupa'nın mülteci sorunu hakkında neler yapabileceğini görüşecek.

Reuters'in haberine göre, Almanya'nın Türkiye ile yaptığı anlaşmanın mülteci akınını durdurup durdurmayacağı, eğer olumsuz bir sonuç varsa Balkanlar için bir "B planı"nın uygulamaya konup konmayacağı tartışılacak.

Almanya'nın planı, Türkiye'nin durdurulan AB üyelik sürecini yeniden başlatıp Ankara'nın mültecileri kendi ülkesinde tutmasını sağlayacak parayı vermek.

Ancak "şüpheci" Doğu Avrupa ülkeleri, mülteci akınını için Balkanlarda önlem alınması gerektiğini savunuyor. Bunun için hedeflerinde Yunanistan var.

Son zamanlarda Türkiye'den gelen mülteci sayısında bir düşüş olmasına rağmen, birçok Avrupa ülkesi Türkiye'ye güvenmiyor.

Ajansa konuşan bir AB diplomatı, "Tartışma kolay değildi ve kolay olmayacak. Bu şekilde devam edemeyiz" diyerek AB'nin karamsarlığını dile getirdi.

AB'nin taslak raporunda, Türkiye'den Yunanistan'a göçün hala yüksek miktarda olduğu vurgulanıyor.

Polonya, Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti ise, Yunanistan'dan sonraki sınır kapılarının kapatılmasını öneriyor. Ancak Berlin ve Brüksel bu öneriye sıcak bakmıyor. 

Zira 4'lü öneri yerine getirilirse, mülteciler Yunanistan'a yığılacak. Bu ise, halihazırda bir kriz yaşayan Atina'nın omzuna yeni yükler bindirecek.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr