Dün Britanya Başbakanı David Cameron, Avrupa Konseyi Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker bir araya geldi.

Akşam başlayan ve gece yarısına kadar süren üçlü görüşmeden nihai bir anlaşma çıkmadı. Tusk, "Bazı ilerlemeler kaydettik ama hâlâ yapacak çok şey var" dedi.

Cameron açıklama yapmazken, Almanya Başbakanı Angela Merkel, anlaşmanın kolay olmadığını ancak "iyi niyet"in ortaya konduğunu söyledi.

Merkel, uzalaşmaya hazır olduklarını, çünkü Britanya'nın AB'den ayrılmasının ("Brexit") dezavantajlarının kalmasından daha fazla olduğunu kaydetti.

Britanya'nın AB'den taleplerinden birisi, "daha sıkı birlik" düşüncesinden vazgeçilmesi. Buna göre, daha derin entegrasyon isteyenlerin önünün kapatılmaması, ancak bunu istemeyenlere de saygı gösterilmesi Britanya'nın önceliklerinden.

Bunun için Avrupa sözleşmelerinde değişiklik talep ediliyor. Ancak Belçika gibi ülkeler, isteyen ülkelerin birliğe daha gevşek entegre olmasını yasal bir statüye bağlamaya karşı çıkıyor.

İkinci talep, Britanya vatandaşı olmayan AB üye ülke vatandaşı işçilerin 4 seneye kadar işsizlik/sağlık ödemelerinin engellenmesi.

Üçüncü talep, Avro Bölgesi üyesi olmayan ülkelere yönelik ayrımcılıktan vazgeçilmesi. Britanya, AB üyesi olmasına rağmen Avro Bölgesi'nde bulunmuyor.

Britanya, 2017 yılının sonunda kadar AB içerisinde kalıp kalmamayı belirlemek için referanduma gidecek. İngiliz toplumu içerisinde "Brexit" eğiliminin güçlendiği, Cameron'un partisinin de bu nedenle bölündüğü söyleniyor.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr