Tokat’ın Zile ilçesinde yapılması planlanan 3 hidroelektrik santraline (HES) karşı geçen yıl 15 Mart'ta düzenlenen yürüyüşe katılan ve jandarmanın saldırısına maruz kalan 54 kişi hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. Eyleme katılan 54 kişi hakkında 16 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

KAMU MALINA ZARAR İDDİASI

BirGün'den Rabia Yılmaz'ın haberine göre, iddianamede sanık sıfatıyla yer alan ve 1936 Zile doğumlu 80 yaşındaki Hasan Sonkaya’nın da, "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hakeretlerine katılma", "görevi yaptırmamak için direnme" ve "kamu malına zarar verme" suçlarından yargılanması istendi.

HES protestosuna katılan yurttaşların Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 117. ve 119. maddesine göre "iş ve çalışma hürriyetinin ihlali", TCK’nin 151. maddesi gereğince "mala zarar verme" suçlarının da içerisinde bulunduğu 5 ayrı suçtan yargılanmaları istendi.

Tokat Cumhuriyet Savcısı Yücel Ertaş tarafından hazırlanan iddianamede sanıklara, "görevi yaptırmamak için direnme", "kamu malına zarar verme", "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hakeretlerine katılma" suçları yöneltildi.

"HES'LERE HAYIR" SLOGANI SUÇ DELİLİ SAYILDI'

İddianamede Çekerek Irmağı Özgür Akacak Platformu’nun eylem çağrısı yaptığı belirtilirken, “HES yapma boşuna yıkacağız başına’’, “HES’lere hayır’’, “Çekerek ırmağı özgürdür özgür akacak’’, “Suyumuzu kimseye vermeyiz’’ sloganları atıldığı da yer aldı. Davanın ilk duruşması 10 Mayıs 2016 tarihinde Zile Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

NE OLMUŞTU?

Tokat’ın Zile ilçesinde yapılması planlanan hidroelektrik santraline (HES) karşı yürüyüş düzenleyen 2 bini aşkın kişi, jandarmanın biber gazı ve panzerli saldırısıyla karşılaşmıştı. Zileli bir yurttaş da jandarma tarafından yürüyüşlerine izin verilmemesi üzerine TOMA’nın üzerine çıkarak slogan atmıştı.


Kaynak: Haber.sol.org.tr