2 hafta evvel beş bacakla doğan buzağı Afyonkarahisa Üniversitesi'nde ameliyat edildi.

AKÜ Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne getirilen 5 bacaklı buzağının ameliyata alınması kararlaştırıldı. Sırtında kullanılabilir olmayan 5'inci bacağı operasyonla alınan buzağı sahiplerine teslim edildi. Buzağının ameliyatını gerçekleştiren AKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Demirkan, 5'inci bacağın sorunsuz alındığını söyledi. Prof. Dr. Demirkan, ameliyat öncesi ve sonrası yapılan tetkiklerle buzağının sağlıklı olduğunu ve normal yaşamına devam edebileceğini belirtti.

Buzağının 5 bacaklı dünyaya gelmesinin anne karnındayken geçirdiği bir hastalıktan kaynaklanmış olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Demirkan, şöyle dedi:

"Yaptığımız tetkikler sonunda buzağının 2 haftalık olduğu ve yeme- içme durumunun iyi olduğunu gördük. Böyle vakalarda hemen ameliyat yapılması gerekiyor. Bu gibi vakalar daha çok hayvanın anne karnında olduğu gelişim sürecinde, özellikle ilk 45 günde maruz kaldığı ateşli enfeksiyonlar, zehirlenmeler sonucunda ortaya çıkıyor. Bunun dışında anne veya babadaki herhangi bir genetik kusur, yavruya bu şekilde intikal ederek tıp dilinde anomali dediğimiz, organların değişik yerde ve farklı sayılarda ortaya çıkması şeklinde görülmektedir. Bu tip vakalar çok sık karşılaşılmamasına rağmen hayvan için rahatsız edici olması hasebiyle klinik bakımdan önem arz etmektedir. Çok nadir görülen bir vaka." 

Kaynak: Haber.sol.org.tr