Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, çalışanların yüzde 86’sının kıdem tazminatı alamadan işten ayrılmak zorunda kaldığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’dan işçilerin kıdem tazminatı konusunda ilginç bir rakam açıkladı. Soylu’nun açıklamasında 2015′te toplam çalışan işçi sayısı 14 milyon, ancak aynı yıl “işçi çıkış bildirgesi" sayısı 18 milyon oldu. İşçilerin yüzde 86′sının kıdem tazminatı alamadan işten ayrılmak zorunda kaldığını söyleyen Soylu, kalan yüzde 14′ün ise kıdem tazminatı “kağıt üstünde aldığını” vurguladı.

Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, Bakan Süleyman Soylu, kıdem tazminatı, işçi güvenliği, TBMM’ye sevk edilen “çalışma hayatında güvenceli esneklik” konularında İstanbul’da buluştuğu bir grup köşe yazarıyla sohbet etti. 

Sohbet sırasında geçen hafta asansörde meydana gelen iş cinayetiyle ilgili de konuşan Soylu, “Son olay da bir boşluk olduğunu ortaya koydu. Biz denetim yapıp mevcut çalışma şartlarında bu inşaat devam edilemeyeceğine ilişkin tutanak tutmuşuz. Konu idari mülki erkanın değerlendirmesine gitmiş. Ancak arada bir boşluk var. Bu boşluk nedeniyle ölümler oluyor. Ve biz, bu boşluğu doldurmak zorundayız. İş güvenliğinin sürdürülebilir takibi olmalı. Fiili olarak o boşluğu dolduracak bir yapıya ihtiyaç var. Net süreçler, net yönetimler olmalı” dedi.

İş güvenliği konusunda 12-14 Mayıs’ta çok geniş kapsamlı uluslararası bir kongre yapılacağını da söyleyen Bakan Soylu, bu kongre sonrasında bu alanda da kısa, orta ve uzun vadeli yeni planlamalar ve önlemlerin gündeme geleceğini vurguladı.

Çalışanların, çalışma ortamında “koşulların uygun olduğunu varsayarak” çalıştıklarını kaydeden Soylu, “oradaki koşulların uygun olmasını sağlamak devletin sorumluluğudur. Bunda çalışanın sorumluluğunu aramak doğru bir yaklaşım değil. Burada bizim sorumluluğumuz var. İnsan ekonomik bir araç değildir, insan bir büyüme unsuru değildir” dedi.
 

Kaynak: Haber.sol.org.tr