Soma'daki yaşanan ve 301 kişinin öldüğü Türkiye tarihinin en ağır maden faciasıyla ilgili davanın 6'ıncı duruşmasına yarın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek. Faciayla ilgili gelişmeleri yakından takip eden isimlerden biri olan CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, davanın geldiği aşama hakkında yazılı basın açıklaması yaptı.

"PSİKOLOJİK ATMOSFER TUTUKLULARIN LEHİNE GELİŞTİ"
Son duruşmada 2 tutuklu sanığın tahliye olduğuna dikkati çeken Milletvekili Özel, "Çok uzun süre sonra ilk kez ailelerden bayılanlar, sinir krizi geçirenler vardı. Davanın ilk duruşmasında 4 kilometrelik bir insan korteji oluşmuştu. 10 bin kişi dışarıda bekliyordu. Duruşma salonu, 'Unutursak kalbimiz kurusun', 'Soma için adalet istiyoruz' sloganları ile inliyordu. Son karar gününde salonda sadece 100 kişi vardı. Birçok aile, eş, parasızlıktan ve imkansızlıktan artık gelmiyordu. Son duruşmada sanık avukatları ağlayan bir şehit eşi ve annesinin, 'Duygu sömürüsü yapma' yoluyla mahkemeyi etkilediğini ileri sürecek kadar ileri gitti. Geçen sürede psikolojik atmosfer ailelerin aleyhine ve tutuklu sanıkların lehine gelişmişti. Hakim de tepki gösterdi. Kamuoyu ilgisinin en az olduğu noktada hakimin tavrı değişmişti. Aileler, 'Bu salıverilmeler devam edecek, suçlu yine garibanlar olacak. Bizimkiler öldüğüyle kalacak' deme noktasına gelmiş durumda" dedi.

"BÜYÜK BİR YILGINLIK VAR"
Çok sayıda kişinin, tanıklıktan çekildiğini, şikayetçi olmaktan vazgeçtiğini söyleyen Milletvekili Özel, "Parasızlık içinde olanların, Soma A.Ş. ile gayrı resmi yollarla sorunu çözdükleri iddia ediliyor. Kazada yaralanan veya kaza sırasında madende bulunan çok sayıda madenci tanıklıktan çekildi. Olay günü madenden yaralı kurtulan madenciler, 'İşimizden, aşımızdan olduk, tazminatımız ödenmedi, fişlendik, hiçbir yerde çalışamıyoruz, Soma A.Ş. sandığımızdan güçlüymüş' diyor. Duruşma salonu 10 binlerin slogan attığı bir yerken üçte biri dolu bir yere döndü. Büyük bir yılgınlık var" diye konuştu.

"İŞÇİLERİ FİŞLEDİLER"
Özel şöyle devam etti:
"Birçok dernek ve kuruluş müdahillik talebinde bulunuldu. Kanunlarımıza göre doğrudan mağduru temsil etme yetkisi bulunan sendika ise müdahillik talebinde dahi yapmadı. Ne Türk-İş'ten ne Maden-İş'ten bir yetkili mahkemeye gelmiyor. Bunlar, ölen işçilerin aidatlarıyla maaş alan insanlar. En büyük hayal kırıklığı da bu. Burada işçiyi temsil yetkisini kullanmadılar ama firma ile işçiler adına anlaştılar. Sendika ile şirket bir araya geldi, bu direnişin önünde olan işçileri fişledi, analarından doğduklarına pişman ettiler. Kazanın olduğu gün istifa eden sendikanın Soma Şube Başkanı şimdi Maden-İş'in genel sekreteri oldu."

"KEŞİF ŞİRKET LEHİNE"
Geçen 5 Şubat'ta faicanın yaşandığı madende yapılan keşfin amacının davanın seyrini Soma A.Ş. lehine değiştirmek olduğunu da vurgulayan Özel, "Her şey şirket lehine ilerliyor, psikolojik hava, kamuoyu ilgisi. Yargılama biraz daha uzadıkça 301 madenci öldüğüyle kalmayacak, suçlu da çıkacaklar. Aileler, bu tahliyelerin süreceğini, birkaç celse içinde tutuklu kimsenin kalmayacağını düşünüyor. Bu konudaki kaygılarının yersiz olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"GERMİNAL'İN 2016 VERSİYONU YAŞIYORUZ"
Milletvekili Özel, işsizlik ve açlıkla terbiye edilen madencilerin artık farklı düşündüğünü ifade ederek, "Tazminatların ödenmemesi de tesadüf değil. Tazminatın ödenmemesinin hiçbir gerekçesi yok. 2 bin 200 işçi perişan. Bu durum, direnme gücünü kırıyor. Madenciler ve aileleri, 'Biz iktidara, şirkete ve sendikaya karşı direnç gösterdik, doğruları söyledik, cezası olarak işsiziz, açız, devlet bizi cezalandırıyor' diye düşünüyor. Hepimizin okuduğu Eminel Zola'nın Germinal'inin 2016 versiyonunu satır satır yaşıyoruz" dedi.

"SORUMLULAR HESAP SORACAK NOKTADA"
Soma'da yaşananların sorumluları, mağdurlardan hesap soracak ve zulmedecek bir noktaya geldiğine de dikkati çeken Özel, "Şirketin avukatları savunmayı bıraktı, saldırıya geçti. Soma'da bir teyze, 'Vay anam vay, bu devlet dediğin şey, Soma A.Ş. dediğin şey ne güçlüymüş, biz bunlara baş edemezmişiz, boşuna gelmişiz' diyor. Devlet, Soma'nın hesabını sormuyor ama bir sonraki faciada oluşacak mağdurların ailelerine, o şehre şimdiden ayar veriyor. Benim karşımda durmaya kalkma, o gün bir şey yapmam ama günü geldiğinde doğduğuna pişman ederim" diyor. Siyaset, sendika ve sermaye üçgeninin facia sonrası işbirliği insanın aklını oynatacak bir noktaya gelmiş durumda. Bu yaşananları bilenlerin yeniden Soma'ya sahip çıkmaları lazım. Salı günü çok önemli" dedi.
 

Kaynak: Haber.sol.org.tr