Suriye'de ABD ve Rusya tarafından uygulanmaya başlayan ateşkes sürerken, Irak-Şam İslam Devleti'nin Irak ve Suriye'deki iki "kalesinin" akıbeti belli değil.

Kuveyt merkezli Er-Rai gazetesinden Elijah J. Magnier'in haberine göre, Suriye ordusu ve müttefikleri yakın zamanda iki eksene operasyon planlıyor.

Bunlardan birincisi, Nusra Cephesi ve müttefiklerine karşı Cisreşşuğur-İdlib-Halep kırsalı. İkincisi ise, IŞİD'e karşı Karyateyn-Palmira-Tabka hattı.

Ancak Suriye'deki kaynaklar, ikinci hattın Rakka'yı kapsamayacağını söylüyor. Çünkü Suriye ve müttefiklerine göre, Rakka'ya hamle yapmak için Musul'a da hamle yapmak gerekecek.

Kaynaklara göre, IŞİD Suriye'nin kuzeyindeki varlığının tehdit altına girdiği hissettiğinde, saldırı konusunda inisiyatif alıyor. Geçen haftalardaki Itriye-Hanasır saldırısı bunun göstergelerinden birisi.

Bu nedenle, IŞİD'i Rakka'da bitirmek için, Musul'a da eşzamanlı operasyon gerekiyor. Ancak ABD ile Rusya'nın bu konuda anlaşmasının uzak ihtimal olduğu söyleniyor. Rakka'ya saldırıldığı durumda, IŞİD'in Irak'tan takviye göndereceği aktarılıyor.

ABD'nin, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'ye, Anbar'daki IŞİD karşıtı mücadeleye Haşd eş-Şaabi'nin katılmaması yönünde baskı uyguladığı vurgulanıyor. İbadi'nin bu baskı nedeniyle Haşd eş-Şaabi liderliğini değiştirdiği ve İran Devrim Muhafızları yanlısı Ebu Mehdi el-Muhandes'in etkisini azalttığı söyleniyor.

ABD'nin, Türkiye tarafından kurulan ve eski Musul Valisi Esil NUceyfi'nin kontrolü altındaki Sünni ağırlıklı Ulusal Seferberlik Kuvvetleri'ni korumak istediği de belirtiliyor.

ABD'nin Türkiye'nin Musul operasyonuna katılmasından hoşnut olduğu ve bunu Bağdat'a karşı "Irak bütünlüğü tehlikede" demek için bir kart olarak cebinde tuttuğu da söyleniyor.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr