ABD siyasetinin Cumhuriyetçi kanadının önemli "akıl hocalarından" The National Interest isimli düşünce kuruluşunda dikkat çekici bir yazı yayımlandı.

Michael A. Reynolds imzalı yazının başlığı, "Vladimir Putin, Kürdistan'ın vaftiz babası mı?"

Yazıda, Türkiye ile Rusya arasında Rus uçağının düşürülmesinin ardından başlayan gerginliğin, Rusya'nın PYD'ye desteği ile birlikte arttığı vurgulanıyor.

Türkiye'nin 30 yıldır PKK'yi bitirmeye çalıştığını, ancak PKK'nin askeri ve diplomatik daha önce hiç olmadığı kadar iyi konumda olduğunu belirten Reynolds, ABD ve AB'nin PKK'yi terörist saymasına rağmen PYD'yi ayrı tuttuğunu ve Suriye'de PYD'yi eğitmeye başladığını söylüyor.

Ancak Reynolds'a göre, hem Türkiye'ye he de IŞİD'e düşmanlık nedeniyle, PKK Rusya'dan da destek almaya başladı. Yazara göre Rusya Kürtlerle birlikte çalışarak hem Türkiye'yi cezalandırmayı ve ABD'yi Suriye'de manevra yapamaz hale getirmeyi, hem de IŞİD'le savaşı ve Türk-ABD ilişkilerinde gerilim yaratarak NATO'yu zayıflatmayı hedefliyor.

Kürtlerle Rusya arasındaki iki yüz yıllık tarihsel ilişkiyi de hatırlatan yazar, 1804 yılından sonraki Rus-Osmanlı ve Rus-İran savaşlarında Kürt aşiretlerinin Çarlık Rusyası'na verdiği desteğe dikkat çekiyor.

Bir dönem St. Petersburg'un Kürdoloji araştırmalarının merkezi olduğunu belirten Reynolds, SSCB dönemindeki Kızıl Kürdistan, Mahabad Kürt Cumhuriyeti ve Molla Mustafa Barzani ile ilişkileri hatırlatıyor.

Rusya'nın şu anda Suriye'deki temel hedefinin Beşar Esad yönetimini kurtarmak olduğunu iddia eden yazar, Esad'ın Kürt özerkliğine hazır olsa bile Rojava'nın Suriye'den ayrılmasına ve Suriye'nin sınırlarının yeniden çizilmesine evet demediğini kaydediyor.

Erdoğan ve Davutoğlu'nun 2. Abdülhamid hayranları olduğunu söyleyen Reynolds, bu ikiliye Çarlık Rusyası'nın Bulgaristan, Romanya ve Sırbistan'ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlıklarını elde etmelerine yardımcı olduğunu hatırlatarak, "Belki Kürdistan da kendi kurtarıcı çarını bekliyordur" diyor.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr