CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul'un içme suyuna kanalizasyon suyunun karşıtığı yönündeki iddiaları Meclis'e taşıdı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Tanrıkulu, "İstanbul’un içme suyu kaynaklarından olan Sazlıdere Barajı’na kanalizasyon sularının karıştığı iddiası doğru mudur?" dedi.

"Bu konu ile ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve İSKİ’nin herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır?" diye soran CHP'li vekil, "İddia doğru ise, Sazlıdere Barajı’na karıştığı iddia edilen kanalizasyon suyu sızıntı mıdır? Eğer sızıntı ise, bu durum dolayısıyla hasta olan kaç vatandaş tedavi olmak üzere hastanelere başvurmuştur?" sorusunu da yöneltti.

11 YILDIR SIZIYOR
Yıllık 55 milyon metreküp kapasiteyle İstanbul'un en önemli içme suyu kaynakları arasında yer alan Sazlıdere Barajı'na 11 yıldır kanalizasyon suyu karıştığı ileri sürülmüştü. Sazlıbosna Köyü Muhtarı Oktay Teke, “Köyün kanalizasyonu için bir kuyu yaptılar. Ancak uzun zamandır bu kuyuyu boşaltmaya gelmediler. Kuyu taşınca içme suyuna karışıyor" demişti.

CHP'li Sezgi Tanrıkulu'nun diğer soruları şu şekilde:

*Sazlıdere Barajı ile ilgili olarak köyün kanalizasyonu için bir kuyu yapıldığı, ancak, uzun zamandır bu kuyuyu boşaltmaya gelinmediği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, bu kuyunun boşaltılmama gerekçesi nedir? Konu ile ilgili sorumluluğu ya da ihmali bulunanlar kimlerdir? Bu kişiler hakkında başlatılan işlemler nelerdir?

*Bu sızıntının ana sebepleri nelerdir?

*İstanbul’un içme suyunu sağlayan baraj sayısı kaçtır? 2016 yılı Şubat ayı itibariyle bu barajlarda bulunan su miktarı kaç milyon metreküptür?

*İstanbul’da içme suyu elde etmek için kaç arıtma tesisi bulunmaktadır? Bu tesislerin günlük kapasitesi ne kadardır? İlerleyen yıllarda yapılması planlanan arıtma tesisi bulunmakta mıdır?

*İstanbul’un içme suyu kaynaklarından olan Sazlıdere Barajı’na kanalizasyon sularının karışması vatandaşların sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Konu ile ilgili olarak acil tedbir alınacak mıdır?”

Kaynak: Haber.sol.org.tr