"Gölge CIA" olarak bilinen ABD'li düşünce kuruluşu Stratfor, Venezuela hakkında dikkat çekici bir analiz yayımladı.

"Venezuela başkanından nasıl kurtulacak?" başlıklı analizde, Venezuela'da Başkan Nicolas Maduro'ya yalnızca muhaliflerinin değil, kendi partisinin de karşı olduğu iddia ediliyor.

Hatta, Stratfor'un iddiasına göre, muhalifler, Maduro'nun partisi Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) ile "post-Maduro" dönemi için birlik hükümeti görüşmeleri yapıyor.

Maduro'nun PSUV'daki hizbinin gittikçe tecrit olduğunu savunan Stratfor, Maduro'nun bu izolasyonu aşmak için ordu ile iyi ilişkiler geliştirmeye çalıştığını, ancak bu ilişkilerin de yığrandığını ileri sürüyor.

Ordudaki orta rütbeli subayların ve bazı emekli askerlerin, ülkenin bir geçiş dönemine girmesini destekleyebileceğini iddia eden Stratfor, Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez'in Maduro'nın indirilmesini istediğini, ancak bunun Başkan'ın onuruna dokunmayacak bir şekilde yapılmasından taraf olduğunu yazdı.

Zulia eyaleti valisi Francisco Arias Cardenas'ın başını çektiği bir asker kliğinin de, Maduro'nun istifasının ülkedeki siyasi ve iktisadi krizi aşmanın tek yolu olduğunu düşündüğü aktarılıyor.

Stratfor, önümüzdeki birkaç ay içinde Venezuela için dört senaryonun gündeme geldiğini düşünüyor. Düşünce kuruluşu, toplumsal bir altüst oluş ihitmalinin yüksek olduğunu savunuyor.

Birinci senaryoda, Maduro kendine yönelen parti içi ve dışı muhalefeti yeniyor ve 2019 yılına kadar başkan kalıyor. Stratfor, bu ihtimali zayıf buluyor.

İkinci senaryoda, referandum yoluyla Maduro geri çağırılır ya da anayasa değişikliği yoluyla Maduro'nun görev süresi kısaltılır ve bu sene içinde yeni seçimlere gidilir. 

Üçüncü senaryoda, Maduro istifaya zorlanır ve sonrasında ya bir cunta ya da bir geçiş hükümeti kurulur. Venezuela'nın borçlar nedeniyle temerrüde düşmesi ya da içeride tepki çekecek bir adımın atılmasının bu senaryoyu gündeme getirebileceği konuşuluyor. 

Dördüncü senaryoda, Maduro'ya karşı askeri bir darbe yapılır. Bu senaryonun olasılığının az olduğunu savunan Stratfor, Vladimir Padrino Lopez'in Maduro'nun zor yoluyla devrilmesini değil, müzakere yoluyla istifa etmesini istediğini söylüyor.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr