Sakarya Kaynarca Güven Köylüleri bu sabah yaptıkları bir basın açıklaması ile tarım arazileri üzerine yapılmak istenen Marmara Makineciler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne neden karşı olduklarını anlattı. Köylüler Sakarya İdare Mahkemesi’nde dava açarak hukuksal mücadeleyi başlattıklarını belirttiler.

OSB yapılmak istenen yerin Kuzey Ormanları’nın eşsiz parçalarından biri olan Acarlar Longozu havzasında bulunduğuna dikkat çeken köylüler, basın açıklamasında; “Birçok endemik bitki ve hayvan türünün yaşadığı Acarlar Longozu bölgemiz açısından çok önemli bir doğal güzellik ve sulak alandır. Giderek su fakiri olan ülkemizde en önemli konulardan biri de su havzalarının, doğal su kaynaklarının korunmasıdır.” dedi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

"Topraklarımızda, tarım alanlarımızda OSB istemiyoruz.

2014 yılında Sakaya Valiliği tarafından, biz bölge halkına sorulmadan topraklarımıza Marmara Makineciler İhtisas Organize sanayi Bölgesi yapılma kararı alınmıştır. Biz bölge halkı ve bu topaklarda 700 yıldır yaşayan köylülerin en ufak fikri alınmadan, sözde bizim fikrimiz alınıyormuş gibi ÇED adı altında yapılan göstermelik bir toplantı ile geleceğimize, topraklarımıza ne olacağını öğrendik. Bizlere bölge halkının işsizlik sorunu çözülecek denilerek güzellenen organize sanayi bölgesinin ne olduğunu araştırdık, Çevre Mühendisleri Odası’na, uzmanlara, avukatlara danıştık, sorduk. O günden bu yana kimse OSB iyidir, sakın karşı çıkmayın demedi. Tam tersine herkes “Eğer bu OSB yapılırsa 700 yıldır yaşadığınız toprakları terk etmek zorunda kalacaksınız.” dediler. Bugün gelinen nokta itibari ile biz topraklarımız üstünde oynanacak bu oyunu bozacağız.

Neden OSB istemiyoruz?

Marmara Bölgesinin doğusundan batısına , kuzeyinden güneyine her yanı son 15 yıl içinde OSB çöplüğüne dönmüştür. Bir çok tarım alanı, ormanlık alan ve su havzası OSB’ler aracılığı ile topak rantına dönüştürülmüştür. Ayrıca bu bölgede yoğunlaşan OSB’ler çevre kirliliğine, kalıcı sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Hemen yanı başımızdaki Kocaeli Dilovası örneği bunun en önemli göstergesidir. Komşu ilimizde ölen her 3 yurttaşımızdan 1’i kanserden ölmektedir. Bizler Kaynacalılar olarak kanserden ölmek istemiyoruz. Sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz.

Bugün Makinacılar OSB’nin yapılacağı alan biz Kaynarcalılar’ın yıllardır tarım yaptığımız ata topraklarımızdır. Bu topraklar yılda en az iki ürün aldığımız birinci sınıf tarım topraklarıdır. Her gün televizyonlarda Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan “Kamu Spotu” olarak izlediğimiz tarım toprakları korunmalıdır reklamları bizim topraklarımız için de geçerlidir. Ne ekersek onu biçtiğimiz verimli topraklarımız 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu’nca koruma altına alınmıştır. Bizler yıllardır tarım yaptığımız bu topraklarda tarım yapmaya, ülkemiz için üretmeye devam etmek istiyoruz.

Kaynarca’nın hemen kuzeyinde 2009 yılında yapılan planlama ile sulak alan ilan edilen Acarlar Longozu bulunmaktadır. Birçok endemik bitki ve hayvan türünün yaşadığı Acarlar Longozu bölgemiz açısından çok önemli bir doğal güzellik ve sulak alandır. Giderek su fakiri olan ülkemizde en önemli konulardan biri de su havzalarının, doğal su kaynaklarının korunmasıdır. Bugün organize sanayi bölgesi için düşünülen alan Acarlar Longozu’nun havzasında ve koruma alanı içinde yer almaktadır. Bu yüzden yer seçimi hatalıdır. Aynı yanlış Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde de yapılmıştır. Kandıra OSB tüm uyarılara rağmen Namazgah Barajı’nın koruma alanı içerisine yapılmaya çalışılmış, bölge halkının açtığı dava sonucu geçtiğimiz günlerde iptal olmuş ve OSB yapılamamıştır. Bugün benzer yanlış burada tekrarlanmaktadır. Doğal sit alanı ilan edilmiş, yaban hayatı geliştirme sahası ilan edilmiş, 25818 sayılı Sulak Alanların Korunması yönetmeliğine dahil edilmiş ve Türkiye’nin taraf olduğu Bern, Ramsar, Rio gibi uluslararası sözleşmelerce koruma altına alınmış Acarlar Longozu’u havzasına bu sanayi bölgesinin yapılması kabul edilemez.

Hakkımızı hukuk çerçevesinde aramaya ve kamuoyuna haklılığımızı anlatmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda biz toprak sahipleri topraklarımızı Marmara Makineciler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapılmasına dair ÇED OLUMLU KARARININ ve YER SEÇİMİ İŞLEMİNİN iptali için Sakarya İdare Mahkemesi’nde avukatımız aracılığıyla dava açtık.

Bu hukuksal mücadelemiz bölge halkına hayırlı uğurlu olsun.

Sakarya Kaynarca Güven Köyleri”

Kaynak: Haber.sol.org.tr